Societatea civilă, în APĂRAREA Domnicăi Manole: „Eliberarea din funcție a judecătoarei alimentează suspiciunile lipsei de independență a CSM ”
Douăzeci și două de organizaţii neguvernamentale din R. Moldova au făcut publică, astăzi, o declarație prin care își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 4 iulie curent privind declararea magistratului Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, ca fiind incompatibilă cu funcția de judecător.
Semnatarii declarației îi solicită președintelui Republicii Moldova să nu promulge decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Manole, CSM-ului – să respecte legislația în vigoare şi să devină cu adevărat garantul independenței judecătorilor, iar partenerilor de dezvoltare - să monitorizeze cu cea mai mare atenție starea justiției din Republica Moldova şi să reacționeze pe măsură de fiecare dată când situația o impune, condiționând asistența acordată de asigurarea independenței sistemului judecătoresc.
Potrivit celor 22 de ONG-uri, hotărârea CSM în cazul Manole contravine practicii anterioare în care membrii CSM au stabilit că SIS nu poate să aprecieze activitatea judecătorilor în examinarea dosarelor concrete, mai ales în partea ce ține de legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. În plus, chestiunea eliberării din funcție a unui judecător a fost examinată cu ușile închise, chiar dacă judecătorul a solicitat o ședință publică.
„Mai mult chiar, Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite CSM eliberarea din funcție a judecătorului în baza avizului SIS fără o procedură disciplinară, care în acest caz nu a avut loc. Din dispozitivul hotărârii CSM dat citirii în ședința CSM rezultă că judecătoarea Manole a încălcat şi obligația de a comunica cu presa. Se pare că nici măcar judecătoarea Manole nu a cunoscut că este acuzată de acest fapt. Nu este clar cine a formulat o astfel de plângere, iar aceasta nu figura pe agenda CSM. În orice caz, încălcarea acestei obligații cu greu justifică aplicarea celei mai grave sancțiuni – eliberarea unui judecător din funcție.
Decizia privind eliberarea din funcție a judecătoarei Manole alimentează suspiciunile lipsei de independență a CSM de alte puteri în stat, aplicarea neuniformă a legii și aplicarea justiției selective împotriva unui magistrat pentru decizia emisă în dosarul referendumului. Examinarea chestiunii cu ușile închise întărește şi mai mult această suspiciune, având în vedere și modul în care au fost reluate în anul 2016 şi alte dosare împotriva aceluiași judecător”, se arată în declarația societății civile.
Semnatarii documentului mai consideră că decizia de ieri a CSM este „un precedent deosebit de periculos pentru independența judecătorilor din Republica Moldova” şi este de natură să transmită un semnal celorlalți judecători să nu se opună guvernării: „Astfel de decizii subminează din rădăcini independența judecătorilor. O asemenea conduită este inadmisibilă pentru CSM, care, conform legii, trebuie să fie garantul independenței judecătorilor”.
Menționăm că președintele CSM, Victor Micu, a declarat, ieri, după ședința în care a fost demisă Domnica Manole, că magistrata poate să atace decizia la Curtea Supremă de Justiție în decurs de 15 zile. Problemele magistratei au început după ce dânsa a obligat, în anul trecut, Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul pentru care Platforma „Demnitate și Adevăr” colectase mai mult de 400 de mii de semnături.
Președinta R. Moldova se va adresa, în PREMIERĂ, Consiliului NATO, la Bruxelles. Mark Rutte: „Puteți fi siguri că R. Moldova este foarte mult prezentă pe radarul nostru NATO”
Veste bună pentru români, inclusiv pentru cei din R. Moldova: Austria anunţă că este de acord cu aderarea deplină a Bulgariei şi României la Schengen
Postul vamal Leușeni, modernizat cu sprijinul UE: Drum de acces a fost reabilitat, pavilioane pe sensul de intrare în republică - construite, iar clădirea administrativă - reparată