04:23:58 23.06.2021
 
Stiri

Smartphone-ul a devenit „locul în care ne trăim viața”

Actualitate 17.05.2021 08:59 Vizualizări729 Autor: Ziarul National
Smartphone-ul a devenit „locul în care ne trăim viața”


Utilizatorii de smartphone-uri sunt echivalentul metaforic al unor „melci care își poartă casa în buzunar”, a concluzionat un studiu fără precedent realizat la University College London, citat de The Guardian, transmite Digi24.ro.

Conform acestuia, oamenii se atașează emoțional de dispozitivele lor, preferă mai mult interacțiunea cu ecranul telefonului și mai puțin interacțiunea cu prietenii și familia.

O echipă de antropologi de la University College London a cercetat timp de un an utilizarea dispozitivelor de tip smartphone în nouă țări din toată lumea, din Irlanda până în Camerun. Cercetătorii au descoperit că oamenii formează o legătură emoțională puternică cu telefonul lor, unii fiind la fel de atașați de el precum sunt de casa în care locuiesc.

„Smartphone-ul nu mai este doar un dispozitiv pe care îl folosim. El a devenit locul în care trăim”, spune Daniel Miller, profesor la UCL și coordonatorul cercetării.

„Chiar și atunci când suntem împreună fizic, putem deveni foarte rapid singuri prin folosirea telefonului”, a adăugat el. Cauza specifică este folosirea aplicațiilor de comunicare precum WhatsApp.

„Pentru utilizatori din toată lumea, o singură aplicație a devenit cea mai importantă funcție a smartphone-ului – LINE în Japonia, WeChat în China sau WhatsApp în Brazilia. Aceste aplicații sunt platforme unde frații discută despre cum să aibă grijă de părinții lor în vârstă, acolo unde părinții fac schimb de fotografii cu bebelușii lor, sau acolo unde migranții se reconectează cu familiile lor”.

Studiul arată că smartphone-urile au devenit necesități de bază - „Telefonul este obiectul cel mai apropiat de casă sau locul de muncă în ce privește cantitatea de timp pe care i-o dedicăm. El devine un «acasă de transport». Suntem mereu acasă pe smartphone-ul nostru. Am devenit niște melci umani care ne transportam casa în buzunar”.

Cercetătorii spun că acest nou „acasă” nu este, neapărat, un loc de relaxare, pentru că el este și spațiul în care are loc comunicarea de la serviciu sau de pe rețelele sociale.

„Smartphone-ul poate reduce experiența casei ca loc de relaxare și refugiu. Angajații îl folosesc pentru a păstra contactul cu locul de muncă și după ce au terminat programul, de exemplu”.

Pe de altă parte, Miller spune că folosirea acestor dispozitive are importante aspecte pozitive – creează noi spații pentru comunicare între familii sau pentru dezbatere politică - „Doar urmărind multitudinea de posibilități de utilizare diferite putem înțelege pe deplin felul în care ne-au schimbat smartphone-urile viețile”, a concluzionat el.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md