06:41:09 02.10.2023
Stiri

Situație FIERBINTE în R. Moldova: Ambasadorul SUA, întâlnire de URGENȚĂ cu Maia Sandu. „Încercare NECONSTITUȚIONALĂ de a submina CC prin eliminarea Domnicăi Manole”. Reacția șefului Delegației UE de la Chișinău

Actualitate 23.04.2021 17:16 Vizualizări2102 Autor: Ziarul National
Situație FIERBINTE în R. Moldova: Ambasadorul SUA, întâlnire de URGENȚĂ cu Maia Sandu. „Încercare NECONSTITUȚIONALĂ de a submina CC prin eliminarea Domnicăi Manole”. Reacția șefului Delegației UE de la Chișinău


Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, s-a întâlnit de urgență cu presedintele Maia Sandu pentru a discuta despre „încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea a judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim”.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău, „deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”.

„Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și R. Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, cităm din același comunicat.

Și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a semnalat un „atac clar” asupra independenței Curții Constituționale.

„Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, sunt un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”, a scris diplomatul UE pe Facebook.

Amintim că majoritatea formată din deputații socialiști, ai Partidului „ȘOR” și transfugi democrați, susținută „politic” de liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a votat astăzi o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”, apoi a anulat decizia prin care Parlamentul a votat-o pe Domnica Manole judecător constituțional în 2019 și a înlocuit-o cu fostul procuror Boris Lupașcu.

Ultimele două decizii au fost atacate la Curtea Constituțională, iar Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md