Sisteme VIDEO de control, instalate la trei puncte de trecere a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina: Regim automat de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare și schimb de informații în timp real, pentru fluidizarea traficului
Punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene de la Criva - Mamalîga, Otaci - Moghiliov-Podolsk și Palanca - Maiaki - Udobnoe dispun de echipamente de control video și sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare a mijloacelor de transport, care permit schimbul electronic de informații vamale în timp real pentru fluidizarea și securizarea traficului transfrontalier.
Sistemul de control video VICOS (VIdeoCOntrolSystem) a fost instalat în cadrul proiectului „UE pentru Securitatea Frontierelor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
Pentru a racorda colaborarea dintre cele două state la această schimbare, directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă, și șeful adjunct al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Oleg Nikolaichuk, au semnat astăzi, la postul vamal Palanca, noua versiune a Condițiilor tehnice pentru schimbul automatizat de date vamale, în temeiul Protocolului bilateral cu privire la organizarea schimbului de informație prealabilă privind mărfurile și mijloacele de transport deplasate peste frontiera de stat a Republicii Moldova și Ucrainei.
„În cadrul proiectului au fost modernizate sistemele informaționale centrale ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova și ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei. Modernizările au îmbunătățit procesele de business și au facilitat schimbul reciproc de informații între ambele administrații vamale, precum și interacțiunea viitoare cu sistemele informaționale vamale ale Uniunii Europene”, a declarat Viorel Doagă.
„Sprijinul UE a permis facilitarea comerțului și a circulației mărfurilor și mijloacelor de transport la frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova, prevenind și luptând, în același timp, împotriva contrabandei și a altor fraude vamale, a criminalității și a corupției. În cele din urmă, a contribuit la securitatea, stabilitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii”, a declarat și Oleg Nikolaichuk, citat de un comunicat de presă al Sistemului Vamal.
Proiectul „UE pentru Securitatea Frontierelor”, cu un buget de 4,44 de milioane de euro, a fost implementat în perioada ianuarie 2020 - iunie 2024. Uniunea Europeană a contribuit cu 3 552 000 de euro, iar restul sumei a fost cofinanțată de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”