12:45:59 21.07.2024
Stiri

SIS, interesat de FAKE-NEWS doar în perioada stării de urgență: „După ridicarea stării de urgență, procedura de blocare a site-urilor nu poate fi aplicată conform legislației în vigoare”

Actualitate 23.06.2020 15:18 Vizualizări1190 Autor: Ziarul National
SIS, interesat de FAKE-NEWS doar în perioada stării de urgență: „După ridicarea stării de urgență, procedura de blocare a site-urilor nu poate fi aplicată conform legislației în vigoare”


Serviciul de Informații și Securitate (SIS), responsabil inclusiv de securitatea informațională a R. Moldova, nu mai poate bloca site-urile anonime care răspândesc știri false, inclusiv despre pandemia de COVID-19, fiindcă legislația națională nu i-ar permite.

Într-un răspuns expediat Ziarului NAȚIONAL cu referire la declarația redacției noastre în care atenționam că un site anonim creat pe platforma wordpress.com cu o denumire asemănătoare publică informații neadevărate, SIS „ține să evidențieze că fenomenul „fake news” (știrilor false) constituie o problemă nu doar națională, dar și internațională, în special odată cu apariția pandemiei COVID-19”.

CITIȚI și DECLARAȚIE // Ziarul NAȚIONAL nu are nimic în comun cu site-ul ANONIM de pe platforma Wordpress, care publică știri FALSE, însușindu-și o denumire asemănătoare: De ce nu-l observă SIS-ul?

Instituția susține că a putut bloca site-urile ce răspândeau știri false numai în perioada 23 martie - 15 mai curent, adică doar în timpul stării de urgență.

„Menționăm că, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 3 din 23 martie 2020, mecanismul de întrerupere a conținutului online prin care se promovau știrile false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire se realiza în baza pct. 11-13 din Dispoziția prenotată și doar pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost valabilă până la 15 mai 2020. Accentuăm că, după ridicarea stării de urgență, procedura de blocare a site-urilor nu poate fi aplicată conform legislației în vigoare”, se arată în răspunsul SIS expediat redacției noastre.

Totodată, SIS „îndeamnă cetățenii să se informeze corect și doar din surse oficiale”.

Precizăm că, în prezent, în R. Moldova avem stare de urgență în sănătate publică ce ar putea fi prelungită până la finele lunii iulie curent.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md