Simion conduce în sondaje, provocând îngrijorare în UE datorită viziunii anti-imigrație și alianțelor cu lideri eurosceptici.


În România, George Simion, un politician de extremă-dreapta și un susținător proeminent al sloganului „Make Romania Great Again”, a înregistrat un succes remarcabil în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. El se opune ajutorului militar pentru Ucraina și a criticat conducerea UE, reușind să conducă majoritatea sondajelor înainte de turul doi din 18 mai. Simion se confruntă cu primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, iar ultimele sondaje indică o egalitate între cei doi.
O eventuală victorie a lui Simion ar putea genera instabilitate internă și ar avea repercusiuni la nivelul Uniunii Europene, mai ales în situațiile care necesită unanimitate. Mujtaba Rahman, director general pentru Europa la firma de consultanță Eurasia Group, a declarat că alegerea lui Simion ar reprezenta o schimbare semnificativă în politica românească, punând în pericol stabilitatea internă și relațiile București-Bruxelles.
Dacă Simion câștigă, ar putea forma o alianță cu liderul ungar Viktor Orban și cu slovacul Robert Fico, care se opun amândoi ajutorului militar pentru Ucraina. Această tabără ar putea beneficia de un nou aliat în Consiliul European pe teme precum ajutorul pentru Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei, sau bugetul UE. În octombrie, tabăra lor ar putea crește, dacă alegerile parlamentare din Republica Cehă îl readuc la putere pe Andrej Babis, al cărui partid ANO conduce în sondaje.
„Naraţiuni comune” au fost discutate în timpul unei dezbateri televizate, unde Simion și-a exprimat respectul pentru premierul ungar Viktor Orban, declarând că multe dintre politicile acestuia vor fi adoptate și de România. Simion l-a susținut și pe Karol Nawrocki, candidatul partidului naționalist Lege şi Justiţie din Polonia, și a participat la un miting în Polonia, unde Trump a fost descris ca un „simbol al libertăţii”.
Totodată, Slawomir Mentzen din partidul Confederația, cunoscut pentru simpatia sa față de Trump, se află pe locul al treilea în sondaje. Bulcsu Hunyadi de la think-tank-ul Political Capital din Budapesta a explicat că succesul MAGA a inspirat politicienii naționaliști din regiune.
Organizația Conservatoare Americană planifică să organizeze în Polonia ediția din 2025 a conferinței CPAC, un eveniment găzduit anterior doar de Orban în Europa. UE întâmpină dificultăți în a contracara blocarea unor acte legislative de Orban, fiind acuzat de subminarea valorilor democratice din Ungaria.
În condițiile în care un grup mai mare de lideri de extremă-dreapta ar crea dificultăți pentru centrul majoritar al UE, mai mulți diplomați au evidențiat provocările fără precedent cu care se confruntă blocul de 27 de membri. Costurile vieții și inegalitățile economice amplifică sentimentele negative față de partidele tradiționale în Europa Centrală.
Endre Borbath, profesor la Ruprecht-Karls-Universität din Heidelberg, a subliniat că dezvoltarea rapidă financiată de fondurile UE a fost concentrată în puține regiuni. Criza migrației din 2015 a generat un teren propice pentru sentimente anti-imigrație. Florin, un alegător de 47 de ani din București, care nu și-a dezvăluit numele de familie, și-a exprimat dorința ca Simion să „închidă granițele și să restabilească economia României”.









































































