17:49:47 29.03.2024
Stiri

Sezonul de vânătoare la raţe şi lişiţe, DESCHIS în R. Moldova: Ce trebuie să știe neapărat vânătorii

Social 09.10.2019 15:19 Vizualizări900 Autor: Ziarul National


Sezonul de vânătoare la raţe şi lişiţe, DESCHIS în R. Moldova: Ce trebuie să știe neapărat vânătorii

Sezonul de vânătoare la raţe şi lişiţe a fost deschis pe 5 octombrie curent și se va încheia pe 29 decembrie.

Poliția le reamintește vânătorilor că, pe un sector de un hectar se permite să vâneze cel mult patru vânători și să se tragă numai în păsările care zboară, cu excepţia uciderii păsărilor rănite, care au căzut pe apă, dacă în direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane.

De asemenea, pentru a evita accidentele, este interzis să se împuşte asupra păsării la o distanţă mai mare de 35-40 m, dacă ea zboară la o înălţime mai mică de 5 metri sau tragerea în pasăre, dacă ea se află la o distanţă mai mare de 50 m de la vânător.

La vânătoarea păsărilor acvapalustre arma se va încărca numai în timpul vânătorii de la picior și atunci când vânătorul a ocupat locuri speciale de pândă.

După ce este încărcată, la armă trebuie pusă neapărat piedica de siguranță, iar la armele cu cocoaşe acestea trebuie să se afle nearmate.

Se interzice categoric să se încarce arma înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii.

Pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, oamenii legii le reamintesc amatorilor că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.

De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens și le este interzis să tragă din arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora.

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ. Totodată, după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.

La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate.

Poliția mai subliniază că glontele împuşcat din arma de vânătoare cu ţeava lisă este periculos până la o distanţă de 1 000 m, alicele de luptă – până la 600 m, alicele de mărime mijlocie – până la 300 m, iar în timpul împuşcăturii adesea alicele se lipesc câteva împreună, zburând la o distanţă mult mai mare decât alicele separate.

Inspectoratul General al Poliţiei solicită repetat vânătorilor să fie responsabili şi să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc, pentru evitarea unor eventuale incidente sau delicte.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma, riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou permis de armă poate fi obținut doar peste o perioadă de 5 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md