18:45:52 04.07.2020
 
Stiri

Șeful Serviciului de Spionaj Extern rus: Ar trebui să ne pregătim pentru RĂZBOI

Știri 19.11.2019 18:30 Vizualizări1800 Autor: Ziarul National
Șeful Serviciului de Spionaj Extern rus: Ar trebui să ne pregătim pentru RĂZBOI


Sistemul global de control al armelor nucleare instituit de Moscova și Washington în ultimele decenii de existenţă ale Uniunii Sovietice, se destramă încet, dar sigur, scrie portalul defenseromania.ro.

În urma suspendării Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), New START este ultimul acord major în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare şi restricţionează numărul focoaselor nucleare strategice pe care acestea le pot desfăşura, iar riscul ca şi acest tratat să devină istorie este destul de mare.

Tratatul, care restricționează numărul de focoase și purtători nucleari, semnat mai întâi la sfârșitul anilor 1970 și apoi extins și în mod repetat (cel mai recent de Dmitry Medvedev și Barack Obama în 2010), va înceta probabil să mai existe în trei ani, a spus Sergey Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei.

În perioada 8-13 noiembrie, diplomați ruși și americani s-au întâlnit la Geneva pentru a discuta despre soarta tratatul New START, care expiră în 2021. Rezultatul consultărilor de săptămâna trecută între Departamentul de Stat american și Ministerul de Externe rus ar putea fi rezumat într-o singură frază : „Părțile au continuat să discute probleme practice legate de punerea în aplicare a tratatului".

Ceea ce Naryshkin vrea să se înţeleagă este că SUA și Rusia nu au putut ajunge la un acord privind soarta Tratatului New START.

Tratatul New START se îndreaptă spre aceeași „soartă tragică" ca și Tratatul INF, a spus el în timp ce vorbea la o masă rotundă la Universitatea Tehnică de Stat Baltic „Voenmeh".

Șeful SVR a învinuit SUA pentru prăbușirea tratatului, afirmând că a acționat în mod deliberat pentru a „submina sistemul de securitate internațional". El a spus că Rusia a făcut pași important pentru salvarea arhitecturii controlului armelor. „Dar nu putem forța Washingtonul și pe sateliții săi să facă acest lucru", a subliniat Naryshkin.

Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război

„În situația alarmantă în care ne aflam, trebuie doar să depunem eforturi pentru a ne consolida capacitățile defensive ale țării noastre. Așa cum spune afirmația: Dacă vrei pace, pregătește-te de război", a precizat şeful Serviciului de Spionaj Extern rus, citat de agenţia de ştiri TASS.

În iunie 1979, Jimmy Carter și Leonid Brejnev au fost primii care au limitat numărul de focoase și purtători nucleari, când au semnat tratatul SALT-II. Cu jumătate de an înainte de dizolvarea Uniunii Sovietice, în iulie 1991, START I a fost semnat pe baza acestuia, inițierea procesului de dezarmare nucleară: fiecare țară s-a angajat să reducă numărul de focoase la 6.000.

Aceasta a fost urmată de START ÎI în 1994 și New Start, care rămâne în vigoare până în zilele noastre. Cea mai recentă versiune a tratatului limitează atât Rusia, cât și SUA la 1.550 de arme nucleare.

SUA susține că cele mai recente arme ale Rusiei se încadrează în sfera de aplicare a Noului început.

Oficiali americani au declarat anterior ca preşedintele Donald Trump va decide abia anul viitor dacă va prelungi sau nu New START. Actualul acord, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (încărcate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md