22:56:19 25.04.2024
Stiri

Șefa Procuraturii Anticorupție declară „război” SABOTORILOR din sistemul de justiție: „Unele dosare de REZONANȚĂ sunt compromise din interior. Procurorii și JUDECĂTORII, care până astăzi comit asemenea acte, sunt cei mai periculoși criminali”

Actualitate 19.08.2022 13:05 Vizualizări10535 Autor: Ziarul National
Șefa Procuraturii Anticorupție declară „război” SABOTORILOR din sistemul de justiție: „Unele dosare de REZONANȚĂ sunt compromise din interior. Procurorii și JUDECĂTORII, care până astăzi comit asemenea acte, sunt cei mai periculoși criminali” Captură


Noua șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, recunoaște că unele dosare de rezonanță ar fi sabotate, contra unor sume mari de bani, din interior, iar până nu vor identificați și trași la răspundere unii procurori, judecători și ofițeri de urmărire penală, lucrurile se vor mișca greu din loc.

„Oamenii din sistem, iar aici mă refer la unii procurori, judecători și ofițeri, care până în ziua de astăzi comit asemenea crime, sunt cei mai periculoși criminali. Aici nu e vorba doar despre acceptarea de mită pentru clasarea dosarelor, dar și scurgerile de informații, care se soldează cu obstrucționarea înfăptuirii justiției. Noi nu putem aștepta rezultatele la pre-vetting, deoarece avem acum dosare care pot fi compromise din interior. Astfel de crime împiedică combaterea corupției și sabotează investigarea cazurilor de rezonanță. Totodată, este subminată încrederea cetățenilor în instituțiile de drept”, a declarata astăzi Dragalin, în cadrul primei sale conferințe de presă.

Sursa citată a menționat că primele rezultate palpabile nu vor veni peste noapte, deoarece condamnările definitive vor lua mult timp.

„Eu, în calitate de șef al PA, voi dedica toate resursele să investigăm astfel de abuzuri și corupție. Pentru asemenea infractori vom cere cele mai dure măsuri și pedepse penale. Eu simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți, care chiar acum riscă să moară, dacă nu luăm măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză penală, iar noi, ca procurori și ofițeri, suntem responsabili să-i salvăm pe toți. Noi, ca societate, ne-am dori să construim un spital cu o temelie solidă, cu un personal profesionist și integru. Un astfel de spital va însemna că sistemul de justiție va funcționa bine nu doar în următorii cinci ani, dar pentru următorii 50 de ani. Acum acționăm într-o situație de criză și trebuie să punem în aplicare un sistem de triaj”, a subliniat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție s-a plâns că personalul instituției este foarte limitat, dar volumul de lucru este din ce în ce mai mare. Astfel, procurorii trebuie să se concentreze pe cazurile de rezonanță.

„În cadrul PA avem nouă acuzatori de stat, care au responsabilitatea de a reprezenta procuratura în toate cauzele penale din republică. Acum avem pe rol în judecată circa 400 de cauze penale. Deci, nouă procurori și 400 de cauze penale în judecată. Am vorbit cu cei nouă acuzatori și pot să vă spun în ce condiții lucrează ei. Sunt amplasați în trei birouri și au doar doi asistenți. Trebuie să avem rezultate în privința corupției mari. În opinia mea până în prezent în R. Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin atragerea la răspundere. În Moldova a existat atât de multă corupție încât va spun absolut sincer că nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cauze, nici măcar dacă absolut toți procurorii și toți judecătorii din țară s-ar ocupa numai de aceasta. Locuri în închisori nu ar ajunge. Avem un număr foarte mare de dosare și un număr mic de procurori și ofițeri. Nu toate dosarele sunt egale.

Ca să reușim, noi trebuie să ne concentrăm pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului public, securității statului și libertăților economice. Ne vom axa pe cazurile în care statul are de recuperat anumite fonduri și evident că frauda bancară, „laundromatul”, delapidările mari din companiile mari cu capital de stat sunt în topul listei. Ca să ne atingem aceste scopuri, avem nevoie de o autonomie instituțională, inclusiv resurse suplimentare, buget, control asupra spațiului de muncă, suplinirea personalului. De asemenea, vom analiza legislația și vom propune îmbunătățiri încât atribuțiile să ne permită să lucrăm fără obstacole”, a mai spus Veronica Dragalin, după 15 zile de când a preluat șefia Procuraturii Anticorupție.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md