„Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate”, conferință internațională la Chișinău, cu cercetători și experți militari din R. Moldova, România, Polonia, Georgia, Cehia, Lituania


Agenția pentru Știință și Memorie Militară, în colaborare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova, organizează în zilele de 27 și 28 octombrie curent o conferință științifică internațională cu tema „Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate”, la care participă oficiali, cercetători științifici, profesori, experți civili și militari din Republica Moldova, România, Polonia, Cehia, Georgia, Lituania etc.
La deschiderea evenimentului au fost prezenți joi ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu și Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova.
Participanții la eveniment au pus în discuție subiectul conflictelor înghețate și impactul acestora asupra securității naționale și regionale, prima sesiune fiind moderată de dr. hab. Victor Juc din cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice de la Chișinău. La discuții au participat, de asemenea, dr. Ion Coropcean de la Agenția pentru Știință și Memorie Militară (Republica Moldova), dr. Șerban Filip Cioculescu, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (România), dr. Alexandru Cosmescu, Agenția pentru Știință și Memorie Militară (Republica Moldova), dr. Anatol Țăranu, Institutul de Istorie (Republica Moldova), și Gheorghe Bălan, Agenția pentru Știință și Memorie Militară (Republica Moldova).
Cel de-al doilea panel de discuții a cuprins dezbateri la subiectul „Evoluția mediului de securitate și a conflictelor înghețate în zona extinsă a Mării Negre”, la acesta participând Valentin Burlacu din cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară (Republica Moldova), dr. hab. Gheorghe Cojocaru, Institutul de Istorie (Republica Moldova), dr. hab. Nicolae Enciu, Institutul de Istorie (Republica Moldova), dr. Ion Giurcă, Universitatea „Hyperion” (România), asist. cercet. George-Alin Oprea, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (România), Sergiu Cataraga, Agenția pentru Știință și Memorie Militară (Republica Moldova), dar și Stepan Ghilar (Republica Cehă).
Potrivit organizatorilor conferinței, evenimentele din estul Europei, care influențează într-un mod fără precedent dinamica mediului de securitate regional și internațional, confirmă necesitatea unor studii științifice consacrate conflictelor înghețate, privite atât sub aspectul gradului de periclitare a sistemelor de securitate, cât și din perspectivă istoriografică.
O asemenea abordare complexă a problematicii conflictelor înghețate, raportate la situația regională și internațională, prezintă un interes special atât din punct de vedere teoretic, cât și pentru perspectivele de soluționare a lor.








































































