Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să mobilizăm mai mult sprijin pentru Ucraina”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, condamnă atacul masiv de duminică al Iranului împotriva Israelului și cere moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze „este real”. O combinație dintre un război major în Est și unul în Orientul Mijlociu va face ca situația securității europene „și mai dificilă”, spune Mircea Geoană.
Aflat la Torino pentru a se întâlni cu reprezentanți ai industriei italiene de apărare, Mircea Geoană a arătat, într-un interviu oferit publicației „La Stampa”, că țările NATO fac multă muncă diplomatică pentru a se asigura că situația rămâne calmă și sub control.
Întrebat dacă Iranul și aliații săi, Rusia și China, ar avea interes să declanșeze acum un război mondial, secretarul adjunct al NATO a subliniat că toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere.
„Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la dezescaladare. Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina. Prin urmare, încurajăm cu tărie pe toată lumea să dezescaladeze. Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește”.
Potrivit lui Mircea Geoană, cel mai mare război este în prezent în Ucraina, declanșat de Federația Rusă.
„Se face un sacrificiu uriaș de ambele părți. Rusia a pierdut peste 350 000 de soldați, o cifră imensă. A suferit pierderi de echipamente și pierderi economice. Nu este rolul nostru sa facem un clasament al conflictelor, dar războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, este un război pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care solicităm încă o dată o dezescaladare în Orientul Mijlociu, deoarece combinația dintre un război major mai convențional în Est și, Doamne ferește, ceva mai complicat în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă”, a punctat Geoană.
La întrebarea ce repercusiuni are războiul din Orientul Mijlociu asupra Ucrainei, oficialul NATO a răspuns că Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, „vedem în mod clar o alianță forjată”.
„China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare. Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei”, cităm din răspunsul oferit de Mircea Geoană publicației italiene.
Aceeași sursă a adăugat că în războiul din Ucraina este „un moment foarte dificil”.
„Dar trebuie să evităm greșeala de a fi prea pesimiști, la fel cum suntem prea optimiști în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. Ucrainenii, inclusiv cu sprijinul nostru, se adaptează la noile dinamici de pe teren. Kievul obține succese semnificative. A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. Ucraina este foarte inventivă. Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă. Salut anunțul recent al Germaniei privind furnizarea de rachete Patriot. Cu ajutorul nostru, Ucraina va reuși să învingă”, s-a arătat convins Mircea Geoană.
Trei sferturi din suprafaţa Pământului a devenit „permanent mai aridă”
Colțul de rai din România unde casele costă doar 40 000 de lei moldovenești. Această stațiune balneară poate fi locul ideal pentru cei care vor să se retragă la pensie
ESCROCHERIE // Nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre