15:20:12 22.07.2025
Stiri

Secretara de stat Cristina Pereteatcu deschide porțile viitorului pentru jurnaliștii de mediu la Școala de Vară dedicată tranziției verzi și schimbărilor climatice

Actualitate 22.07.2025 10:01 Vizualizări363
Secretara de stat Cristina Pereteatcu deschide porțile viitorului pentru jurnaliștii de mediu la Școala de Vară dedicată tranziției verzi și schimbărilor climatice

21.07.2025, Ștefan Vodă - Un grup de 50 de studenți din Republica Moldova, provenind din domenii diverse precum jurnalism, pedagogie și ecologie, participă între 20 și 27 iulie la o școală de vară dedicată viitorilor jurnaliști de mediu. Pe parcursul a opt zile, acești tineri se familiarizează cu subiecte importante legate de schimbările climatice, economia circulară, dezvoltarea durabilă, eficiența energetică, biodiversitate și managementul deșeurilor.

La deschiderea școlii de vară a fost prezentă și Cristina Pereteatcu, secretara de stat a Ministerului Energiei. Ea le-a vorbit participanților despre relevanța interconexiunii dintre energie, mediu și drumul european al Republicii Moldova.

"Mulți dintre voi vă întrebați care este legătura dintre sectorul energetic și schimbările climatice. Este simplu: sectorul energetic este cel mai mare responsabil pentru emisiile de gaze cu efect de seră, care duc la poluarea mediului. Moldova și-a fixat obiective ambițioase: până în 2030, să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră cu 70%, iar cu acces la tehnologii și finanțare avantajoasă, chiar și cu 88%. Aceste angajamente acoperă reduceri semnificative și în alte sectoare - transport, clădiri, industrie, agricultură și gestionarea deșeurilor. Provocările sunt mari; trebuie să le depășim pentru a fi parte a Uniunii Europene, iar începutul constă în transpunea legislației și regulamentelor", a menționat Cristina Pereteatcu.

Programul școlii de vară include o abordare multidisciplinară: sesiuni teoretice, ateliere practice, întâlniri cu experți și vizite pe teren, cum ar fi la Grădina Botanică și un parc eolian din Criuleni. Studenții sunt ghidați de specialiști pentru a învăța să creeze articole de impact despre problemele de mediu și să trateze subiecte complexe într-un limbaj accesibil publicului larg.

"Ne mândrim să susținem această inițiativă alături de Uniunea Europeană. Jurnaliștii și influencerii din online nu doar informează, ci contribuie la crearea unei societăți mai conștiente și responsabile față de provocările de mediu", a afirmat Seher Ariner, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Școala de vară este parte a proiectului "Facilitarea unei tranziții verzi incluzive în Republica Moldova", finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Acest proiect se aliniază altor inițiative anterioare de instruire oferite de PNUD, printre care și Academia Eco Media, prin care peste 140 de studenți de la șase universități din țară au fost instruiți în biodiversitate, protecția mediului și a apelor, cu susținerea Guvernului Suediei.

Stiri relevante
Top stiri
22.07.2025 08:30 412 Horoscopul zilei 22.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte