20:45:47 22.02.2018
Stiri

Școlile românești din regiunea Cernăuți „INTIMIDATE” de o delegație oficială de la Ministerul Educației din Kiev

Știri 04.10.2017 12:00 Vizualizări700 Autor: Ziarul National
Școlile românești din regiunea Cernăuți „INTIMIDATE” de o delegație oficială de la Ministerul Educației din Kiev BucPress

La doar o lună de la începerea oficială a noului an de învățământ 2017-2018 și la nicio săptămână de la promulgarea noii Legi a Educației de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, Ministerul Educației de la Kiev a trimis o delegație reprezentativă în regiunea Cernăuți pentru a întreprinde vizite și controale prin școlile din nordul Bucovinei. În vizorul specialiștilor kieveni au nimerit în cea mai mare parte doar școlile cu predare în limba română, transmite „Bucpress”.

Luni, oficialii de la Ministerul Eduației din Kiev au vizitat câteva școli din raioanele Noua Suliță și Herța, iar marți - alte instituții de învățământ cu limba română de predare din raionul Hliboca.

Majoritatea profesorilor din regiunea Cernăuți afirmă că un asemenea control din partea ministerului chiar în primele zile de la începutul noului an de studii n-au mai întâlnit până acuma. Ei sunt siguri că aceste vizite pe neprins de veste în școlile românești din nordul Bucovinei sunt întreprinse cu scopul de a liniști spiritele și de a-i convinge pe profesori că noua Lege a Educației este foarte bună și că nu merită să se revolte în continuare.


Profesorii sunt, însă de părere, că această lege, în special articolul 7, constituie un mare pericol pentru școlile românești, cel al dispariției cu desăvârșire a învățământului în limba română.

„Să fie oare o metodă de răzbunare a Ministerului Educației de la Kiev pe acele instituții de învățământ cu limba română de predare din regiunea Cernăuți, care și-au arătat nemulțumirea față de noua Lege a Educației, ce va lichida în cel mai apropiat timp învățământul în limba minorităților naționale din Ucraina, inclusiv, în limba română? Sau e o nouă încercare de a-i intimida pe profesorii români, și așa mult prea speriați de această lege, care îi va obliga, fie să se reprofileze sau să părăsească locul de muncă, pentru a aduce cu forța limba ucraineană în totalitate în școlile minorităților naționale, despre care peste un anumit timp ne vom aminti ca și despre evenimentele istorice care au avut loc în țara noastră cu mulți ani în urmă”, sunt întrebările pe care le pune același portal de știri din Cernăuți.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
22.02.2018 08:30 Ziarul National Octavian Țâcu // Placa lui Diordiţă

19.02.2018 08:59 Ziarul National Chirtoacă, Usatîi, asemănări și difer...

16.02.2018 09:16 Nicolae Negru De ce România nu se teme de Republica...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md