07:50:59 21.05.2024
Stiri

Schimbări în Codul Funciar al R. Moldova: Ce vor trebui să facă proprietarii de terenuri care au contracte de arendă sau subarendă

Actualitate 12.04.2024 15:23 Vizualizări1837 Autor: Ziarul National
Schimbări în Codul Funciar al R. Moldova: Ce vor trebui să facă proprietarii de terenuri care au contracte de arendă sau subarendă
Poză simbol


Fermierii și proprietarii de terenuri din R. Moldova vor trebui să prezinte la primăriile locale, începând cu data de 7 martie 2025, contractele de arendă sau subarendă.

Obligația este prevăzută în noua redacție a Codului Funciar. Potrivit noilor reglementări, contractele de arendă sau subarendă pe termen de până la 5 ani trebuie înregistrate în registrele contractelor de arendă ale primăriilor, iar cele încheiate pe un termen mai mare de 5 ani - în registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial.

Totodată, fermierii sau deținătorii de terenuri agricole aflate în posesiune trebuie să le declare primăriei. Posesiunea se dobândește prin exercitarea voită a stăpânirii de fapt a terenului, iar posesor al dreptului se consideră persoana care a început să-l exercite ca un titular.

Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, fermierii care vor prezenta datele eronate vor fi nevoiți să restituie subvențiile primite de la stat și vor fi incluși în lista de interdicție la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

„Începând cu anul 2024, Cadastrul funciar la nivel național va fi ținut de Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare. Autoritățile publice locale vor fi responsabile de ținerea Cadastrului funciar la nivel local. Totodată, serviciile pentru reglementarea regimului proprietății funciare la nivel de raion vor generaliza informația despre terenuri. Pentru o mai bună organizare și gestionare a terenurilor, au fost stabilite patru categorii esențiale: proprietate privată, terenuri arendate, terenuri aflate în subarendă și terenuri aflate în posesiune. Producătorii agricoli sunt încurajați să completeze documentația necesară și să comunice primăriilor modificările efectuate la forma de proprietate, lucru esențial pentru accesarea subvențiilor și a altor forme de sprijin guvernamental”, a menționat astăzi, într-o conferință de presă, Vasile Șarban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md