21:48:04 15.04.2024
Stiri

Săracii justiției naționale

Important 23.06.2013 12:22 Vizualizări5292 Autor: Ziarul National
Săracii justiției naționale Casa în care locuiește judecătoarea Nina Cernat


AVERE // Judecătorii acuzați cel mai des de corupție sunt săraci în declarațiile de avere

Mariana Rață

Judecătorii care au dat verdicte în cele mai multe cazuri pierdute de R. Moldova la CEDO trăiesc mai mult decât modest. Cel puțin, așa reiese din declarațiile lor de avere depuse în ultimii ani. Experții din domeniul juridic consideră că proprietățile reduse ale magistraților sunt un indiciu că aceștia își tăinuiesc averile. Câteva cazuri de acest fel au fost deja descoperite de jurnaliști, cu toate acestea, până în prezent, doar un judecător a fost demis pentru că și-a ascuns averea.

Fosta vicepreședintă a Colegiului civil și de contencios administrativ din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Vera Macinskaia, este judecătoarea al cărei nume figurează în cele mai multe cazuri pierdute la CEDO (15 dosare). În martie curent, pe străzile capitalei au apărut mai multe panouri imense cu fotografia magistratei, însoțită de comentariul „Cei mai corupți judecători din Moldova!”. Contrar acestei remarci, Macinskaia indică în declarația sa de avere că deține în proprietate doar un automobil BMW pe care l-a cumpărat cu 94 de mii de lei. Unde trăiește judecătoarea pensionară nu este clar. Aceasta a câștigat în anul trecut peste 300 de mii de lei din salariu, pensie și activitatea pedagogică.

Clima, mașină pe un an

Judecătorul CSJ Nicolae Clima, cel care a apărut alături de Macinskaia pe panourile publicitare din oraș, de asemenea dezamăgește așteptările prin declarațiile de avere depuse. Acum doi ani, Clima menționa că deține în proprietate o casă de o sută m.p. și un lot de 35 de ari în s. Mereșeni, raionul Hâncești, estimate la 55 de mii de lei, și un apartament în Chișinău de 75,6 m.p., pentru care a plătit 221 de mii de lei. Astăzi, recunoaște Clima, apartamentul costă în jur de 60 de mii de euro.

Și dacă apartamentul și casa au fost cumpărate cu mulți ani în urmă, apoi în fiecare an Clima își schimbă mașinile. Astfel, în declarația de avere din 2009, acesta indica un „Audi A4” din 2002 pe care l-a vândut în 2010, cumpărându-și o mașină de același model, dar mai nouă. În 2011, magistratul a vândut și acest automobil și și-a cumpărat o „Skoda Superb” pentru care a plătit 350 de mii de lei.

Nicolae Clima ridică din salariu și pensie 200 de mii de lei pe an. Numele acestuia figurează în 13 dosare pierdute de R. Moldova la CEDO.

Buruian a scăpat peștișorul de aur

Un alt judecător, de această dată de la Curtea de Apel Chișinău, cunoscut pentru numărul mare de dosare pierdute la CEDO (10 cazuri) este Mihail Buruian. În declarația de avere pentru anul 2012, acesta a indicat o casă în Anenii Noi, cumpărată încă în 1993 și estimată la 213 mii de lei, un teren de 0,64 ha cumpărat în 2009 cu 11 mii de lei și o mașină „Mazda” produsă în 1998 și procurată în 2006 cu 70 de mii de lei. De asemenea, judecătorul deține acțiuni în mai multe companii profitabile cum ar fi „Tirex Petrol”, „Tracom”, „Lafarge” și SA „Ciment”.

Averea pe care o are nu i se pare suficientă magistratului, motiv pentru care cu vreo zece ani în urmă acesta a solicitat Consiliului Municipal Chișinău să fie asigurat cu spațiu locativ. Pentru că Primăria nu s-a grăbit să-i aloce un apartament, mai târziu judecătorul a cerut să-i fie repartizat un teren pentru construcția casei în inima capitalei, pe str. Șciusev. Iar peste încă doi ani, el și-a revăzut solicitarea, pretinzând de la Consiliul Municipal 650 de mii de lei în schimbul apartamentului care i se cuvine. După aproape zece ani de judecăți, CSJ a decis că pretențiile financiare ale magistratului nu sunt întemeiate, lăsând în vigoare doar decizia Judecătoriei sect. Centru din 2004 prin care Primăria capitalei a fost obligată să-i dea apartament lui Buruian. Șefa Direcției juridice din cadrul Primăriei capitalei, Diana Gurschi, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că decizia judecătorească încă nu a fost executată.

Muruianu e milionar

Deceniile de activitate în justiție și postul de notar public pe care îl ocupă soția sa  l-au făcut milionar pe ex-președintele CSJ, Ion Muruianu, astăzi judecător la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul deține în proprietate două case în suburbie, dintre care una moștenită de soția sa, fiind evaluată la prețul de 3520 de ruble (!). De asemenea, judecătorul are două apartamente în Chișinău, de 83,7 m.p. și 133 m.p., care l-au costat peste un milion de lei, și două garaje pentru care a plătit peste o sută de mii de lei. Pe numele soției lui Muruianu figurează două încăperi folosite pe post de birou notarial și un cont bancar cu 15 mii de euro pe el, deschis în 2008. Cei doi soți mai au în proprietate o mașină „Subaru Tribeca”, cumpărată în leasing încă în 2007 cu 611 mii de lei. Anul 2012 a fost unul greu pentru familia Muruianu. Mai întâi, magistratul și-a pierdut locul de muncă, fiind transferat la Curtea de Apel Chișinău, iar apoi familia a fost nevoită să se împrumute de la bancă cu 70 de mii de euro. La sfârșitul anului, magistratul a renunțat însă la creditul bancar, returnând banii. 2012 i-a adus și mai puține venituri familiei Muruianu, doar 700 de mii de lei, față de 1,1 milioane de lei în 2010.

Incorigibila Nina Cernat

Fosta judecătoare de la CSJ Nina Cernat, transferată la pachet cu Muruianu la Curtea de Apel Chișinău, nu indică nici acum în declarația sa de avere palatul de pe str. Arborilor din capitală în care locuiește. Anul trecut, ziarul „Adevărul” dezvăluia că magistrata trăiește într-o casă de toată frumusețea din cartierul numit „Orașul Poveștilor”. Cu toate acestea, în declarația sa de avere figurează doar un apartament de 32 m.p., cumpărat încă în 2007 cu 14 mii de lei și două terenuri (unul agricol și altul pentru construcția casei – n.r.) în Ialoveni.

Procuratura Anticorupție anunțase anterior că ar putea-o ancheta penal pe Cernat pentru că ar fi prezentat declarație falsă de avere. Astăzi, însă, procurorii întrebați despre acest caz strâng din umeri.

Precizăm că Nina Cernat figurează în opt dosare pierdute de R. Moldova la CEDO, dintre care cel mai scump a fost cazul „Oferta Plus” vs R. Moldova, în care statul a fost obligat să achite companiei 2,5 milioane de lei.

Namașco trăiește din donații

În lista neagră a justiției moldovenești se regăsește și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Gheorghe Iovu.

Anul trecut acesta și-a cumpărat un apartament nou de 72 m.p., al cărui preț nu este indicat. Iovu mai deține în proprietate un apartament de 60 m.p. primit moștenire în 2005. Iar în anul 2011, magistratul și-a cumpărat o mașină „Volvo” de 208 mii de lei.

În același timp, judecătorul Curții de Apel Chișinău Serghei Namașco, despre care presa a scris că ar fi fost implicat în mai multe scheme de atac raider prin deciziile adoptate, și-a cumpărat anul trecut un apartament de jumătate de milion de lei, o casă de circa 800 de mii de lei și o mașină „Toyota Prius” de 120 de mii de lei. Banii pentru toate aceste bunuri i-au fost donaţi lui Namașco de către soacra care lucrează în Italia și de către sora sa.

În declarația de avere a lui Namașco se precizează că soacra acestuia i-a donat fiicei sale 50 de mii de euro și un apartament estimat la 12 mii de dolari. Iar sora lui Namașco i-a donat un alt apartament. Venitul lui Namașco, obținut din activitatea de judecător, a fost în 2012 de 62 de mii de lei.

Moșierul

Judecătorul Curţii de Apel Tudor Micu, cel care a făcut parte din completul de magistrați care i-au tăiat 12 ani din pedeapsă lui Adrian Nichifor, condamnat pentru omor, are proprietăți de peste trei milioane de lei. Judecătorul are trei case –în capitală, în Călăraşi şi în Străşeni, dintre care una a fost cumpărată anul trecut cu peste un milion de lei. În declarația de avere pentru 2012, acesta indică o mașină, „Toyota Prado”, cumpărată anul trecut cu 288 de mii de lei, trei garaje și cinci conturi bancare în care păstrează circa 600 de mii de lei. Totuși, potrivit unor documente obţinute de „Ziarul de Gardă”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile – un „Mercedes” şi un BMW, pe care nu le-a declarat în 2012. Judecătorul evită să vorbească despre aceste bunuri nedeclarate.

Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili în șase cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO.

O singură demisie

Până acum a fost înregistrat un singur caz când un judecător și-a dat demisia pentru că și-a tăinuit o parte din avere. Este vorba despre judecătorul Curții Supreme de Justiție Valeriu Arhip, care, potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate, nu ar fi trecut în declarație o întreprindere care figurează pe numele soției și o casă a fiului său.

Iar Comisia Națională de Integritate examinează în prezent două cazuri de încălcare a regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către judecătorul Curții Supreme de Justiție Nicolae Gordilă și judecătorul Curții de Apel Chișinău Nelea Budăi.

Ion Guzun, avocat, Centrul de resurse juridice:

„Este mult prea straniu ca judecătorii să nu aibă proprietăți pe numele lor, atâta timp cât folosesc bunuri mult prea scumpe, cum ar fi, spre exemplu, mașinile pe care le conduc. Risc să spun că judecătorii își ascund intenționat proprietățile. Este o acțiune deliberată prin care aceștia se eschivează de a-și face publice averile, iar faptul că arată că sunt săraci îi face vulnerabili în fața celor care ar avea intenția să-i mituiască. Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să fie tolerant cu acești judecători despre care presa descoperă că își ascund proprietățile și asta pentru că în toamna acestui an le expiră mandatele și ei speră să le obțină din nou. Totuși, remarcăm că în ultimul timp mai mulți judecători indică în declarațiile lor de avere că au primit case sau bunuri din donații. Astfel, ei încearcă să intre în legalitate”.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md