10:27:38 04.12.2022
Stiri

Șansele ca regiunea transnistreană să folosească tot gazul livrat în regim redus de „Gazprom” ar fi MINIME, spun autoritățile de la Chișinău

Actualitate 05.10.2022 08:01 Vizualizări2589 Autor: Ziarul National
Șansele ca regiunea transnistreană să folosească tot gazul livrat în regim redus de „Gazprom” ar fi MINIME, spun autoritățile de la Chișinău


Reducerea volumului de gaze livrat Rep. Moldova de către „Gazprom” nu va afecta R. Moldova, susțin autoritățile de la Chișinău, după ce concernul rus a redus livrările cu circa 30% față de necesarul solicitat de Chișinău. Se estimează că cele circa 5,7 milioane de cubi de gaze livrate pe zi ar reprezenta consumul zilnic doar al regiunii transnistrene, însă autoritățile de la Chișinău susțin că, din punct de vedere tehnic, regiunea transnistreană nu are cum să lase partea dreaptă a Nistrului fără gaze.

Din totalul de 5,7 milioane cubi de gaze naturale care sunt livrate R. Moldova începând cu 1 octombrie, mai mult de două treimi revin regiunii transnistrene, a comunicat pentru Radio Chișinău secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Barosan, responsabil de domeniul energetic. El a explicat că livrările de gaze au fost reduse cu circa 30 la sută pe ambele maluri ale Nistrului și e puțin probabil ca Tiraspolul să restricționeze volumul de gaze livrat pe malul drept al Nistrului.

„Din aceste 5,7 milioane cubi de gaze pe zi, 1,7 milioane sunt pentru malul drept și 4 milioane pentru malul stâng al Nistrului. Gazele în țara noastră sunt livrate prin două puncte de interconectare: unul la est, așa-numitul punct de interconectare Gribiniki și altul este la nord, Alexeevca, care nu tranzitează regiunea transnistreană. Prin fiecare punct sunt alocate anumite volume pentru malul drept și malul stâng. Prin partea de nord doar gaze alocate malului drept, iar prin cel din est pentru malul stâng și o parte mai mică pentru malul drept. Nu poate să se întâmple ca tot gazul să rămână doar pentru malul stâng. În sistemul de gazoduct există stații de predare cu robinete de control a tot ce înseamnă malul drept, malul stâng. Noi în fiecare zi urmărim datele. Tot ce înseamnă capacitățile alocate, utilizate, gazele naturale care intră în sistemul de transport în fiecare punct de interconectare”, a spus Constantin Barosan.

CITIȚI și Vicepremierul Spînu, reacție la ultima amenințare a rușilor: „Regretăm că „Gazprom” încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”

Cel mai probabil, Tiraspolul se va conforma și nu va folosi mai mult gaz decât volumul destinat regiunii transnistrene, prevăzute în contractul cu „Gazprom”, consideră jurnalistul Ion Preașcă, expert în domeniul energetic.

„Până a ajunge gazul în R. Moldova și, respectiv, regiunea transnistreană, trebuie să treacă prin Ucraina. Dacă așa-numitele autorități de la Tiraspol iau volume mai mari, R. Moldova poate rapid să intervină pe lângă ucraineni și să oprească livrările. Deci, nu este chiar atât de simplu. Ipotetic, însă, ei pot face orice, dacă dă comanda Moscova. Pot să oprească, să ia tot gazul. Dar acest lucru poate duce la faptul ca într-un final să fie oprite toate livrările. Eu nu cred că cei de la Tiraspol nu înțeleg riscul, că dacă ei procedează astfel pot rămâne fără gaze și fără energie electrică. O posibilă situația foarte critică. Ipotetic totul e posibil. E război, în Ucraina poate cineva la un moment dat să lovească stația de măsurare a gazelor și să fie întrerupte toate livrările de gaze. Rușii au lovit și centrale termoelectrice, și poduri, și în apropiere de centrala nucleară…”, a spus Ion Preașcă.

În opinia expertului Ion Preașcă, trecerea la consumul de păcură pentru sistemul de încălzire centralizat, precum și reducerea consumului de gaze de către populație, ca urmare a prețurilor înalte, va face ca volumele, deși reduse, livrate către R. Moldova să fie suficiente în lunile de toamnă. Situația va fi una mai dificilă în perioada de iarnă.

Autoritățile de la Chișinău susțin, însă, că au contractate în prezent 53,5 mil. m3 de gaz în stoc și că Republica Moldova va depozita în continuare gaze în România și Ucraina.

Amintim că „Gazprom” amenință cu tăierea completă a livrărilor de gaze, dacă Republica Moldova nu plătește până la 20 octombrie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 103 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 0 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md