Salariile cadrelor didactice din R. Moldova, majorate de la 1 ianuarie 2024. Sindicatele din Educație cer o mărire de cel puțin 20%, iar ministrul Perciun le răspunde că „o cifră concretă vom putea anunța cel devreme la mijlocul lunii noiembrie”


Salariile cadrelor didactice din R. Moldova vor fi majorate „cu siguranță” de la 1 ianuarie 2024, „așa cum există întotdeauna la început de an”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Totuși, oficialul nu a putut spune exact cu cât ar urma să crească lefurile pedagogilor, fiindcă deocamdată nu a fost elaborat proiectul bugetului public pentru anul viitor.
„Continuăm discuțiile cu sindicatele privind majorările salariale. (...) Bineînțeles că vor exista majorări salariale la 1 ianuarie 2024, așa cum există întotdeauna la început de an. Vom discuta despre ce posibilități avem astăzi, cât de mari vor fi aceste majorări, care categorii vor beneficia, în ce mărime etc. Suntem, totuși, încă la o etapă preliminară, pentru că nu avem datele depline ale problemei, nu avem un buget elaborat pentru 2024, ca să înțelegem parametrii generali. Cred că o cifră concretă vom putea anunța cel devreme la mijlocul lunii noiembrie. Până atunci se vor mai clarifica lucrurile cu prețul la gaze, la electricitate, alte elemente care inevitabil influențează posibilitățile statului de a oferi o creștere salarială mai mică sau mai mare”, a afirmat ministrul.
O întâlnire cu sindicatele din domeniul educației, care au solicitat majorarea cu cel puțin 20% a salariilor cadrelor didactice, ar urma să aibă loc săptămâna viitoare pentru a aborda problema „cu cifrele pe masă”.
„În primul rând, cred că este salutabil că Guvernul a găsit, în ajunul Zilei Profesorului, să identifice resurse pentru plățile unice care au fost anunțate de 5 000 de lei pentru toate cadrele didactice și de 3 000 de lei pentru personalul non-didactic. Vor beneficia de aceste plăți în jur de 102 mii de persoane. Cred că este cel mai mare efort care a fost făcut până acum în ajunul acestei frumoase sărbători”, a punctat Dan Perciun.
Menționăm că mai multe voci din domeniul educației și-au exprimat nemulțumirile în spațiul public, după ce premierul a anunțat pachetul de sprijin numit „Spor pentru (R.)Moldova”, care prevede, de exemplu, majorări de 15% - 26% ale salariilor medicilor și doar indemnizații unice de 5 000 de lei pentru profesori.
„Salariul mediu în educație și știință este sub nivelul salariului mediul la nivel național. Vorbim de 80 la sută. Consider că este o inechitate. Noi pledăm pentru o justiție socială, or nimic în țară nu poate fi fără educație. De aceea, vom insista către guvernare ca să fie majorate salariile în domeniul educației și cercetării. Noi venim și cu o solicitate de creștere a salariului la nivel național. Am reușit, anul trecut, ca să unificăm, să avem un singur salariu minim la nivel de țară. Pentru moment, este de patru mii de lei, dar considerăm că acest salariu nu permite nici beneficierea de o pensie minimă, statul trebuie să compenseze diferența. Totodată, având în vedere că suntem țară cu statut de candidat pentru integrare în Uniunea Europeană, Directiva europeană în domeniul salariului minim adecvat prevede că acesta trebuie să reprezinte 50 la sută din salariul mediu, sau, în prezent, dacă avem un salariu mediu de 11 850 de lei, salariul minim în Republica Moldova ar trebui să fie de 5 850 de lei. De aceea, noi am venit deja cu o solicitare către Guvern și Patronate pentru a majora salariul minim cel târziu începând cu luna ianuarie 2024, la nivel de 5 850 de lei”, a declarat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Perciun, care a avut loc la mijlocul lunii septembrie curent.
Precizăm că un profesor începător din R. Moldova are în prezent un salariu net lunar de circa 6 700 de lei pentru o normă didactică, iar un profesor cu experiență - de la 9 000 la 9 500 de lei.
„Destul de frecvent se lucrează pe o normă și jumătate, iar unele cadre didactice care mai au adițional controlul caietelor, asigură funcționarea unui laborator, lucrează cu copii cu cerințe educaționale speciale etc., mai au sporuri specifice care se pot ridica la 1 000, l 500 sau 2 000 de lei”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.









































































