22:40:09 06.12.2019
 
Stiri

S-a inventat CARNEA ARTIFICIALĂ DIN INSECTE. În curând s-ar putea să găsim aşa ceva în magazine

Știri 05.06.2019 09:00 Vizualizări1062 Autor: Ziarul National
S-a inventat CARNEA ARTIFICIALĂ DIN INSECTE. În curând s-ar putea să găsim aşa ceva în magazine

Potrivit unui raport publicat de specialişti americani din industria alimentară, cererea tot mai mare de alimente ar putea fi suplinită într-un mod mai eficient şi cu un impact mai redus asupra mediului înconjurător procesând materia primă obţinută de pe urma coloniilor de insecte crescute în condiţii de laborator.

Spre deosebire de fermele tradiţionale de animale, cele care vor găzdui colonii de insecte modificate genetic pentru a produce tipul de „carne” dorit pentru consumul uman ocupă mai puţin spaţiu, necesită mai puţine resurse (ex. apă, nutrienţi) şi produc mai puţine deşeuri care se afecteze mediul înconjurător.

Ideale pentru producţia de masă, fermele de insecte ar fi mult mai compacte decât cele clasice şi mai uşor de automatizat folosind sisteme robotizate. Pe lângă provocarea deloc uşoară de a convingea oamenii să consume preparate din carne obţinute de pe urma culturilor de insecte, un alt obstacol este perfecţionarea unor metode pentru procesarea la scară industrială a cărnii, astfel încât produsul rezultat să preia textura şi gustul preparatelor din carne tradiţionale (ex. hamburgeri de porc, vită, carne de pui, etc.)

Potrivit unor analize preliminare, produsele din carne ar putea căpăta gustul şi textura dorită folosind culturi de insecte modificate genetic pentru a produce exact tipurile de proteine întâlnite în carnea de vită, porc, etc.

Spre deosebire de carnea sintetică crescută în condiţii de laborator folosind culturi de celule vii obţinute de la specii de mamifere, culturile derivate din insecte nu necesită fixarea pe un substrat special şi imitarea precisă a condiţiilor existente în organismele vii. Multe tipuri de celule extrase din insecte pot fi „cultivate” în suspensie de nutrienţi şi crescute în cuve speciale, cu costuri incomparabil mai mici.

Textura cărnii ar putea fi obţinută folosind lumină şi bio-roboţi care să imite contracţiile muschilor. Însă gustul cărnii obţinută din specii de insecte până acum străine consumului uman ar putea pune probleme, nevoia aplicării unei procesări prea costisitoare riscând să crească prea mult costul produsului finit.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md