S-a aflat unde a fugit președintele Siriei, Bashar al Assad, oftalmologul care a ucis 500.000 de sirieni. Un sfert de veac de tiranie, cu sprijinul Rusiei și Iranului


Bashar al-Assad, oftalmologul care a ținut sub teroare Siria timp de un sfert de secol, cu sprijinul Rusiei și Iranului, a fugit duminică din țară. Sub conducerea sa, Siria a fost devastată de un război civil care a dus la moartea a 500.000 de oameni.
Acest oftalmolog de profesie, care nu a fost niciodată destinat celor mai înalte funcţii, a ajuns în fruntea statului la vârsta de 34 de ani, în 2000, la moartea tatălui său, Hafez al-Assad, căruia i-a succedat.
În 2011, el a fost confruntat cu Primăvara arabă în ţara sa, o serie de manifestaţii pro-democraţie care au fost rapid reprimate în vărsare de sânge şi au degenerat într-un război civil în care au fost implicate diverse forţe jihadiste, inclusiv organizaţia Statul Islamic.
El a reuşit să rămână la putere cu sprijinul masiv al Rusiei, Iranului şi Hezbollahului libanez. De neam alawit, el se prezintă drept protectorul minorităţilor siriene şi singurul bastion împotriva extremismului şi haosului, informează stirileprotv.ro.
Având mare grijă de aspectul său, liderul preferă costumele bine croite şi cravata sobră în locul ţinutelor militare. Dar sub aparenţa sa calmă, aproape timidă, se ascunde o determinare de a se menţine la putere cu orice preţ, se arată într-un material al AFP.
Un jurnalist care l-a întâlnit pe Bashar al-Assad în numeroase ocazii, înainte şi după începutul rebeliunii din Siria, în 2011, îl descrie drept o „personalitate unică şi complexă”.
„De fiecare dată când l-am întâlnit, a fost calm, chiar şi în momentele cele mai critice şi dificile ale războiului”, spune acest jurnalist, vorbind sub rezerva anonimatului.
„Acestea sunt exact caracteristicile tatălui său”, Hafez al-Assad, care a condus Siria cu o mână de fier timp de 30 de ani, a adăugat el. Bashar al-Assad „a reuşit să se facă indispensabil. În politică, este important să ştii cum să amesteci cărţile, iar el stăpâneşte jocul”.
În calitate de şef al partidului Ba'ath, Hafez al-Assad a impus în Siria un regim opac şi paranoic, în care cel mai mic semn de disidenţă putea duce pe cineva în închisoare.
Născut la 11 septembrie 1965, Bashar nu era destinat să devină preşedinte, dar viaţa sa s-a schimbat radical când fratele său mai mare, Bassel, care urma să îi succeadă tatălui său, a murit într-un accident rutier în 1994.
Când a depus jurământul la vârsta de 34 de ani, mulţi sirieni în căutarea unei libertăţi mai mari l-au văzut ca pe un reformator care ar putea pune capăt anilor de represiune şi introduce o economie mai liberală într-o ţară cu un control de stat sufocant.
La începutul preşedinţiei sale, Assad apărea în public la volanul maşinii sale sau luând masa într-un restaurant împreună cu soţia sa. El a relaxat unele dintre restricţiile impuse de tatăl său.
Dar imaginea reformatorului s-a estompat curând, odată cu arestarea şi încarcerarea intelectualilor, profesorilor şi a altor susţinători ai mişcării de reformă, la sfârşitul unei scurte „Primăveri a Damascului”.
Când Primăvara arabă a cuprins Siria în martie 2011, demonstraţiile paşnice au cerut schimbarea.
Assad, care era şi comandant al armatei, a condus o represiune brutală, care a fost urmată rapid de un război civil.
În timpul războiului, care a făcut peste 500.000 de victime şi a dus la strămutarea a jumătate din populaţie, Assad a rămas ferm pe poziţii.
Potrivit Sky News, o sursă de la Kremlin citată de presa de stat rusă TASS a declarat că Assad și membrii familiei sale au primit azil în capitala Rusiei.
În Siria, regimul Bashar al Assad a luat sfârșit după 54 de ani. Forțele rebelilor au intrat în Damasc la capătul unei ofensive rapide în ultimele zile.
Fostul conducător a plecat din țară cu avionul, după ce, potrivit Rusiei, ,,a purtat negocieri cu unele dintre părțile armate în conflict".
Pe străzi, oamenii sărbătoresc că au scăpat de "regimul barbar".
Rebelii au declarat Damascul "capitală liberă", după ce forțele guvernamentale s-au retras.
Lina Sinjab, BBC: ”Trag focuri de armă în aer, de bucurie. Oamenii sărbătoresc. Este momentul când atât rebelii cât și oamenii obișnuiți sărbătoresc împreună.”
Mulțimea a năvălit în palatul prezidențial și în reședința privată, la câteva ore după ce Bashar al Assad a fugit cu avionul într-o direcție necunoscută.
Un regim brutal - Hafez al Assad a condus Siria 30 de ani, din 1970, iar fiul lui, Bashar al Assad era la putere din 2000 - s-a năruit.
De 13 ani, Siria este sfâșiată de război civil, dar regimul Assad s-a prăbușit în doar o săptămână, după o ofensivă fulger a forțelor rebele.
Premierul sirian a declarat că nu știe unde se află președintele Bashar al assad, dar el vrea să rămână pentru a asigura o "tranziție ordonată de putere".
Mohammed Ghazi Jalali, premierul Siriei: ”Sunt aici, în casa mea, nu am părăsit-o și nu intenționez să o părăsesc decât într-un mod pașnic, pentru a putea asigura continuitatea activității instituțiilor publice.”
Ofensiva forțelor rebele a umilit aliații regimului Assad, Rusia, în primul rând, care are o bază navală în vestul țării.
"Assad a plecat. Protectorul său, Rusia, condusă de Vladimir Putin, nu a mai fost interesată să îl protejeze" - a fost comentariul președintelui ales al Statelor Unite, în postari pe rețelele sociale.
Fuga lui Bashar al Assad este o lovitura și pentru Teheran, alt aliat al regimului sirian.
Ambasada iraniană la Damasc a fost devastată. Mulțimea a sfâșiat portretele mari, afișate în exterior, cu generalul iranian Qasem Soleimani și liderul Hezbollah Hassan Nasrallah - ambii decedați.
Nimeni nu poate spune ce va urma. Sunt temeri că integritatea teritorială a Siriei poate fi pusă sub semnul întrebării, iar țara să cadă pradă extremismului și terorismului.









































































