18:17:31 24.01.2021
 
Stiri

Russia, go home! Sau de la politică echilibrată la politică rațională

Politică 15.12.2019 09:20 Vizualizări2462 Autor: Ziarul National
Russia, go home! Sau de la politică echilibrată la politică rațională


Trustia, elegii politikoase

O idee trăsnet pe firmamentul politicii echilibrate vine de la noul baci al diplomației de pe Bâc: dacă vrem ca Rusia să-și retragă trupele de ocupație de pe Nistru, trebuie să obținem recunoașterea internațională a neutralității seculare a Republicii Moldova. „Este un preț pe care trebuie să-l achităm, alternativa ar fi pierderea teritoriilor”, a răspuns gravisim, ca un motan încălțat, Aureliu Ciocoi, întrebat dacă nu cumva Moscova cinghizidă pune această condiție.

Nu aveți senzația de deja-vu? În 1994, un alt ciocoi zicea că trebuie să fixăm în Constituție că suntem stat neutru, dacă dorim ca Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul nostru. Au trecut 25 de ani, iar tancurile și soldații ruși nu s-au clintit din loc și ni se spune că acum trebuie să obținem recunoașterea internațională a neutralității, ca să putem pretinde să plece acasă.

Pare să fie un catch 22, în variantă locală! Ca să-și retragă trupele, Rusia dorește ca Republica Moldova să fie recunoscută neutră. Dar cu trupe străine pe teritoriul ei, Republica Moldova nu poate fi recunoscută stat neutru, așa că Rusia trebuie să-și retragă trupele. Ea le va retrage, dar numai după ce Republica Moldova va fi recunoscută ca stat neutru. Cercul s-a închis.

De ce nu am proceda altfel? Să cerem Rusiei să recunoască prima neutralitatea Republicii Moldova. Dacă ea ne va recunoaște neutralitatea fără să-și retragă trupele, NATO și Ucraina vor pretinde să aibă și ele trupe pe teritoriul Republicii Moldova, înainte de a-i recunoaște neutralitatea. Va trebui să acceptăm și, în felul acesta, vom obține recunoașterea internațională a neutralității, apoi vom cere retragerea trupelor străine. Dar va dori Rusia să-și retragă trupele de pe Nistru, înainte ca să le retragă NATO și Ucraina? Puțin probabil. Și nici NATO și Ucraina nu vor dori să-și retragă trupele înainte de Rusia. Așa că e mai bine să nu ne complicăm: Russia, go home! Ciocoi, treci de la politică echilibrată la politică rațională!

Acum stau și mă gândesc dacă adepții politicii externe echilibrate sunt echilibrați ei înșiși la minte, împrumutând bani de la Rusia, ca să refacă drumurile, care, la rândul său, împrumută pentru drumurile ei bani de la China. Nu ar fi logic să ne adresăm chinezilor direct?

Al vostru macahon, abstrust, Ion Buraga.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Mincu 15.12.2019 15:24

Neutralitatea cerută este parte a tradiționalei naivități moldovenești. A recunoscut Rusia și independența Republicii Moldova, va fi i formalitate sa îi recunoască și neutralitatea, oricum va face tot ce vrea ea. Cu o excepție: cazul în care spațiul pruto-nistrean devine parte a NATO. Atunci abia Rusia va fi nevoită să respecte ceea ce altfel nu este obișnuită să facă.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md