16:01:52 18.04.2024
Stiri

ALEGERI în Ucraina // Rusia și mult populism: Ce le promit ucrainenilor PRIMII ȘASE candidați la președinție?

Știri 14.02.2019 18:30 Vizualizări1668 Autor: Ziarul National
ALEGERI în Ucraina // Rusia și mult populism: Ce le promit ucrainenilor PRIMII ȘASE candidați la președinție? Pagina de Rusia


Jurnaliștii ucraineni au analizat punctele forte și slabe ale candidaților prezidențiali cheie, precum și programele lor electorale, remarcând faptul că populismul și tematica relațiilor cu Rusia reprezintă principala caracteristică a campaniilor electorale, potrivit Unian, citat de Pagina de Rusia.

Lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale din Ucraina cuprinde 44 de nume – un record național. Dar numai șase persoane se bucură de un nivel înalt de susținere.

Candidații respectivi sunt, în ordinea popularității, comedianul Vladimir Zelenski, actualul președinte Petro Poroșenko, liderul partidului „atkivșcina” Iulia Timoșenko, candidatul Platformei de Opoziție Iuri Boiko, liderul „Poziției Civile” Anatoli Hrițenko și liderul Partidului Radical Oleg Liașko.

În politica ucraineană, Vladimir Zelenski a devenit un „joker” în toate sensurile posibile. Zelenski este raspunsul la dorinta publicului pentru noi chipuri în politică. Partea forte a comedianului este abordarea neobisnuita a campaniei, considera analistul politic Vladimir Fesenko. Il ajuta mult si neîncrederea susținătorilor săi față de clasa politica în general. O mișcare isteața a fost și anuntul că el canideaza doar pentru un mandat.

În programul candidatului nr. 1, experții vad pozitiv promisiunea de a introduce o piață funciară transparentă. Această decizie, mult așteptată de investitori, poate crește PIB-ul și investițiile străine, afirma insusi Zelenski. Analiștii vad cu ochi buni si promisiunea candidatului de a reduce presiunea exercitata de agențiile de aplicare a legii asupra afacerilor. De asemenea, comedianul promite să introducă declarația zero: fiecare om de afaceri, care a plătit 5% din veniturile sale, va putea declara și legaliza toate veniturile sale.

Serghei Fursa, specialist al companiei de investiții Dragon Capital noteaza că o astfel de inițiativă contravine programului FMI. Iar înainte de introducerea unei astfel de reguli, trebuie să se efectueze o reformă fiscală dura.

Totodata, Andrei Dligaci, director general al grupului de companii Advanter Group, remarca dorința lui Zelenski de a adopta un proiect de lege privind democrația populara, adica conducerea prin referedumuri. „Referendumurile sunt periculoase într-o societatea paternalistă”, este de părere expertul.

Toate promisiunile bune ale candidatului Zelenski se pot sparge însa din cauza neajunsurilor sale: lipsa de experiență și a unei poziții clare în chestiunile cheie (relațiile cu Occidentul și cu Moscova, strategia privind Crimeea și Donbas). În plus, comedianul nu are o echipă gata să ocupe posturile cheie.

În echipa lui Petro Poroșenko sunt convinși că punctele forte ale programului său sunt asigurarea – impusa de actualul sef al statului – cursului constituțional al țării pentru aderarea la UE și NATO.

Tezele sale electorale sunt insa prea abstracte. Șeful statului, de exemplu, dorește să ajute în lupta cu sărăcia. De asemenea, președintele este încrezător că în următorii cinci ani Ucraina va deveni unul dintre top cinci lideri mondiali in sectorul IT. Dacă se întâmplă acest lucru, meritul șefului statului va fi minim.

Totodata, șeful statului încearcă să polarizeze câmpul electoral: se declara singura alternativă la triumful lui Vladimir Putin în Ucraina. Avantajul sau major – deținerea resurselor administrative și financiare. „Aici el este în afara competiției”, crede Fesenko. Dar lipsa sa popularitate – 50% dintre respondenții din sondaje au spus ca voteaza împotriva lui – precum și retorica agresivă pot darama proiectul Poroșenko-2.

Potrivit analiștilor, partidul ”Batkivșcina” are în regiuni organizatii de partid extrem de puternice si viabile. În plus, judecând după amploarea campaniei sale electorale, Iulia Timoșenko se bucura și de sprijin financiar puternic. Cu toate acestea, programul său electoral este extrem de populist. Promisiunea de a reduce la jumatate prețul la gaze pentru consumatorii casnici poate distuge complet relațiile oficiale ale Kievului cu creditori internaționali, reprezentati de FMI. În plus, Timoșenko propune eliminarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și introducerea unui impozit pe realizarea marfii. Dar Ucraina tinde in spatiul comercial al UE, unde există TVA și, prin urmare, păstrarea acestei taxe este necesară pentru cooperarea cu UE. În general, promisiunile lui Timoșenko țintesc alegătorii cu venituri mici, crede analistul politic Fesenko.

Dintre toți candidații de top, numai Iuri Boiko se arata un pronunțat challenger pro-rus. În programul său, el pledează pentru reluarea relatiilor cu țările vecine (a se citi Rusia). De asemenea, el sustine discuțiile de pace cu toate părțile implicate în conflictul din est.

Totodata, Boiko cocheteaza piternic cu populismul: este dispus să anuleze toate datoriile comunale ale populației. Și, ca mulți alti concurenți, propune reducerea tarifelor la gaze pentru populație și anularea reformei medicale. Evaluând întregul set de propuneri al lui Boiko, Fursa concluzionează: mandatul prezidențial al acestui candidat va duce la ruperea relațiilor cu FMI și, în consecință, la un default al Ucrainei. Din fericire pentru creditorii din Ucraina, Boiko nu va ajunge niciodată în runda a doua. Retorica sa pro-rusă este o piatra de moara la picioarele sale. Odata cu pierderea celor 5 milioane de alegători din Donbas și Crimeea, în Ucraina nimeni nu va mai castiga alegerile cu program electoral pro-rus.

La randul sau, fostul ministru al apărării, Anatoli Hrițenko, promite să realizeze o reformă viabilă a luptei împotriva corupției, odata cu relansarea Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției. În general, programul lui Hrițenko nu are un răspuns la întrebarea „cum?”

„Cum să fie readusa Crimeea și partea ocupată din Donbas? Cum se poate obține o creștere economică de 10% și un salariu mediu de 700 de euro?”. Hrițenko poate avea succes la electoratul liberal, aceasta este puterea acestui candidat. Dar pentru un adevărat succes, fostul ministru nu are energie internă.

În ceea ce-l privește pe Oleg Liașko, daca el devine președinte, primul sau decret va fi anularea majorarii prețului gazelo. Apoi, va organiza un referendum pentru reducerea numărului de deputați ai de la 450 la 250. În același timp, el va lăsa 10 ministere din 19 în prezent și va lichida postul de prim-ministru. În programul său, Liașko propune introducerea reglementării de stat a prețurilor la alimente și medicamente. Daca face asta, omoara sectoare întregi ale economiei, este sigur Dligaci.

„Este teza lui Maduro [Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, care a adus țara la dezastru economic)!” este indignat expertul. De asemenea, Liașko intenționează să urmeze o politică dură de protecționism a producției interne și sa faca lobby pentru adoptarea legii ”Kupuy ukraí̈ns’ke” (Cumpara produse ucrainene).

„Programul său este populism și distrugere economică: haideți să cheltuim mai mult și să câștigăm mai puțin”, concluzionează Furse. Expertul reamintește că, deși Liașko se poziționează ca aparator al intereselor oamenilor săraci, din punct de vedere politic el este aproape de cel mai bogat ucrainean – miliardarul Rinat Ahmetov.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md