Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre”
Rusia și-a retras și ultima navă de război pe care o mai avea în Crimeea, potrivit unui oficial ucrainean citat de Business Insider, în timp ce forțele navale ucrainene au transmis marți pe Telegram că nu mai era niciun vas militar rusesc în Marea Neagră, scrie Digi24.ro.
„Ultima navă de patrulare a flotei rusești de la Marea Neagră părăsește Crimeea chiar acum. Amintiți-vă această zi”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor navale ucrainene, Dmitri Pletenciuc, într-o postare pe Facebook. Pletenciuc nu a numit nava, dar în martie a spus pentru o televiziune din Ucraina că Rusia mai are doar o „ratată” de navă purtătoare de rachete în apele din apropiere de Crimeea.
Dacă informațiile se confirmă, acesta ar putea fi sfârșitul prezenței flotei ruse de la Marea Neagră din jurul Crimeei.
Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a folosit baza navală din Sevastopol ca bază principală a flotei din Marea Neagră.
Ucraina a atacat în mod repetat forțele ruse din regiune, după ce Rusia a lansat invazia în februarie 2022. Ucrainenii au reușit să distrugă sau să avarieze aproape jumătate din navele de care rușii dispun în Marea Neagră, inclusiv un submarin.
Succesul Ucrainei în luptele din Marea Neagră nu este doar unul „anecdotic”, potrivit lui Basil Germond, un expert în securitatea internațională de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.
„Ucraina câștigă încet dar sigur în Marea Neagră”, a spus Germond pentru Insider, adăugând că navele rusești „au pierdut controlul asupra Mării Negre”.
Este o problemă majoră pentru Rusia, întrucât navele militare sunt unele dintre cele mai scumpe echipamente militare din arsenalul unei țări și construcția lor și perioada până când devin operaționale poate dura peste un deceniu.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”