02:48:31 23.09.2019
 
Stiri

Rusia a schimbat BRUSC tonul discuțiilor cu Ucraina

Știri 24.04.2019 16:39 Vizualizări1867 Autor: Ziarul National
Rusia a schimbat BRUSC tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plângerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei.

„Am fost uimită de schimbarea drastică a tonului conversației – o renunțare la grosolănie și neglijență gravă a discursului civilizat inerent diplomației. Nu se știe dacă această schimbare este o tactica sau simpla dorință a Rusiei de a trage de timp în procesul de consultare”, scrie Zerkal pe pagina sa de Facebook, citată de Pagina de Rusia.

În același timp, diplomatul a remarcat faptul că o astfel de schimbare de ton nu a afectat pozițiile părților față de marinarii și navele ucrainene.

Ea a mai spus că argumentele Federației Ruse au confirmat poziția de la care a plecat Kievul, că este vorba despre aplicarea Convenției ONU privind dreptul mării, care garantează imunitatea navelor militare ucrainene și a membrilor echipajelelor.

Potrivit ei, partea ucraineană se așteaptă ca în curând Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării să se alăture poziției Kievului.

„Dacă Rusia va continua să păstreze tonul civilizat al conversației și să o dovedească cu fapte concrete se va vedea din documentele primite de la Federația Rusă în pregătirea audierilor de la Hamburg”, a scris Zerkal.

Amintim că Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei pentru încălcarea Convenției ONU cu privire la dreptul mării și a inițiat o procedură care ar putea duce la eliberarea marinarilor ucraineni capturați.

Plangerea a fost depusă la Tribunalul Internațional Permanent al Națiunilor Unite pentru Dreptul Mării, care este situat în Hamburg și funcționează în cadrul Convenției ONU. Prima decizie va fi luată în termen de o lună în cadrul unei proceduri de urgență.

Formal este vorba despre două procese. Un proces mai amplu este examinat de o curte de arbitraj, în fața căreia Ucraina va cere o compensație financiară din partea Federației Ruse pentru arestarea navelor sale. Totodată, înainte de începerea procedurii de arbitraj, Ucraina va cere instanței să ia o decizie rapidă privind măsurile provizorii împotriva Rusiei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md