01:23:52 27.04.2024
Stiri

România va construi un sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești

Actualitate 30.11.2022 16:30 Vizualizări1218 Autor: Ziarul National
România va construi un sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești
Poză simbol


Un operator regional de alimentare cu apă și de canalizare din România va construi un sistem de apeducte ce va subtraversa râul Prut, pentru alimentarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate din localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești.

În acest fel va fi dezvoltat un sistem de apeducte interconectat între România și Republica Moldova, precum și formată o piață comună de apă potabilă și servicii de alimentare cu apă a consumatorilor.

Guvernul de la Chișinău a dat astăzi, aviz pozitiv proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la Chișinău, pe 20 mai 2021, și a Protocolului de amendare a Acordului, semnat la Iași, pe 10 noiembrie 2022.

Potrivit Acordului, investițiile pe teritoriul României și al Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. De asemenea, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul R. Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit.

Conducta de interconexiune va fi amplasată până pe malul drept al râului Prut, prin metoda de subtraversare, și va prezenta o sursă de apă potabilă cu parametrii de calitate la cerințele normative din Republica Moldova și conforme standardelor UE. Această variantă de sursă de apă potabilă este avantajoasă economic din motive care exclud necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut, în condițiile când este necesară o stație de captare, o stație de tratare a apei din rău, asigurarea funcționarii acestora în condiții de inundații sau în perioade secetoase, când nivelul coboară la cote minime critice. Executarea unui proiect ingineresc de alternativă impune costuri considerabile.

În prezent, R. Moldova implementează proiectul de dezvoltare regională „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut – s. Măcărești cu apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni”, cu fonduri din FNDRL, care prevede construcția a 54 km de apeduct ce va fi conectat la punctul de subtraversare din satul Măcărești.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md