15:53:45 19.09.2018
 
Stiri

România și SUA au deschis la Chișinău un laborator IN VITRO pentru producerea materialului săditor de viță-de-vie

Știri 08.06.2018 17:30 Vizualizări1011 Autor: Ziarul National
România și SUA au deschis la Chișinău un laborator IN VITRO pentru producerea materialului săditor de viță-de-vie Radio Chișinău

Republica Moldova va putea produce soiuri de struguri de masă de o calitate mai bună și mai competitivi pe piețele externe, datorită unui proiect finanțat de Guvernele României și Statele Unite la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău. Este vorba despre amenajarea unei sere moderne de aclimatizare și a unui laborator de propagare in vitro pentru producerea materialului săditor de viță-de-vie, transmite „Radio Chișinău”.

Pentru a fi competitivi pe piețele externe, strugurii din Republica Moldova trebuie să aibă o calitate înaltă, iar noul laborator și noua seră, dotate cu tehnică de ultimă generație, vor contribui la acest lucru, apreciază directorul Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Constantin Dadu.„Modernizarea viticulturii nu se poate realiza până când nu producem și nu avem material săditor de calități biologice înalte. Situația care este creată astăzi, nu numai în viticultura Moldovei, dar în viticultura mondială, ne impune ca pentru înființarea noilor plantații să utilizăm material săditor de calități fito-sanitare înalte”, susține Constantin Dadu.

Sectorul viticol în Republica Moldova se confruntă cu trei probleme principale: lipsa materialului săditor sănătos, calitativ și fără viruși, nivelul scăzut de productivitate al viței de vie la hectar, precum și cantitatea mică a soiurilor de masă fără semințe, cei mai solicitați struguri pe piețele externe, a subliniat directoarea misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard.

„Moldova produce în cea mai mare parte struguri cu semințe, care nu sunt cele mai solicitate soiuri pe piețele europene și ale Statelor Unite”, a subliniat Karen Hilliard.

Astfel, în laboratorul care a fost dotat cu sprijinul financiar al Guvernului României vor putea fi crescute până la 7 000 de plante, în comparație cu aproximativ 50 de plante câte puteau fi crescute anterior.

„Pentru acest proiect, Guvernul României a contribuit cu 80 de mii de dolari americani. De fapt, ce am făcut astăzi este parte a angajamentului de durată pe care România îl are în Republica Moldova – acela de susținere a parcursului european al Republicii Moldova. Cred că și prin astfel de eforturi vom reuși să transmitem exemple de bune practici, care cu siguranță vor produce efecte pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, spune Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Butașii crescuți la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare vor putea fi comercializați deja în primăvara anului viitor, iar prețul lor va fi cu aproximativ 50 la sută mai mare decât al celor obișnuiți.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

15.09.2018 09:01 Ziarul National ANALIZĂ // Trump schimbă lumea! Motiv...

14.09.2018 09:20 Nicolae Negru Să vorbim la Berlin despre reUnire

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md