13:35:22 12.04.2024
Stiri

​România își dorește „un rol important în reconstrucția Ucrainei", dar și implicarea R. Moldova în acest proces. Marcel Ciolacu: Un obiectiv strategic al României este şi racordarea R. Moldova la acest efort de reconstrucție

Actualitate 03.04.2024 17:25 Vizualizări865 Autor: Ziarul National
​România își dorește „un rol important în reconstrucția Ucrainei


Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a discutat miercuri, la Palatul Victoria, cu Reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, despre rolul pe care România îl poate avea în procesul de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei avut în vedere la nivel internaţional după ce se va încheia războiul declanşat de Rusia.

„Suntem într-o etapă de identificare a celor mai eficiente metode de sprijin şi de transpunere a acestora într-o strategie integrată pentru reconstrucţia Ucrainei, în care România îşi doreşte să joace un rol important”, a declarat Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului de la București.

În perspectiva pregătirii şi începerii acestui proces de reconstrucţie a Ucrainei, România ia în calcul ca reper principal mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, şi îşi propune să desfăşoare acţiuni în plan bilateral, prin colaborarea directă cu Ucraina, dar şi în cadrul unor formate extinse, la nivel regional sau împreună cu partenerii strategici, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a adăugat că abordarea României are în centru ideea că acţiunile statelor care se vor implica în reconstrucţia Ucrainei trebuie să fie „complementare, nu concurenţiale”, şi că acest proces implică un efort pe termen lung şi coordonarea întregii comunităţi internaţionale, în care rolul şi implicarea Statelor Unite rămân esenţiale.

Perspectiva de integrare europeană a Ucrainei ar trebui să ghideze întregul proces de reconstrucţie a acestei ţări.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că un obiectiv strategic al României este şi racordarea R. Moldova la acest efort de reconstrucţie care vizează în primul rând Ucraina, având în vedere că R. Moldova a fost afectată de conflict şi ambele state au nevoie de sprijin pentru parcursul european pe care şi l-au asumat.

La întrevedere a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, iar din delegaţia guvernamentală au mai făcut parte vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu şi consilierul de stat Nicolae Comănescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md