02:46:23 18.08.2019
 
Stiri

România a primit mandatul pentru a negocia în numele țărilor UE directiva privind gazele naturale, o componentă-cheie pentru securitatea energetică europeană

Știri 12.02.2019 08:30 Vizualizări892 Autor: Ziarul National
România a primit mandatul pentru a negocia în numele țărilor UE directiva privind gazele naturale, o componentă-cheie pentru securitatea energetică europeană Calea Europeană

Președinția României a Consiliului UE a primit mandat din partea țărilor membre ale Uniunii Europene să deschidă negocierile cu Parlamentul European pentru revizuirea directivei care vizează stabilirea unor norme comune pe piața internă a Uniunii în privința gazelor naturale. (Mai multe detalii aici despre subiectul care a iscat tensiunile în condițiile în care Germania a făcut presiuni pentru ca acordul său cu Rusia pentru construcția gazoductului Nord Stream 2 să nu fie afectat de aceste prevederi europene).

Dincolo de componenta de negociere politică și de interesele naționale menționate, mandatul de negociere primit de România vizează extinderea aplicării normelor privind piața gazelor naturale a UE la conductele de gaze înspre și dinspre țări terțe.

Conform unui comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeană.ro, obiectivul general al modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piața internă a gazelor naturale a UE se aplică conductelor de transport de gaze dintre un stat membru și o țară terță, până la frontiera teritoriului statului membru și a mării teritoriale a acestuia.

Astfel, cadrul juridic al UE va deveni mai coerent, va asigura o transparență sporită și va oferi securitate juridică investitorilor în infrastructura de gaze și utilizatorilor rețelelor, scrie caleaeuropeana.ro.

Ce prevede mandatul de negociere: țările UE care doresc să inițieze negocieri care are impact asupra normelor europene vor trebui să notifice Comisia Europeană

Pentru a ține seama de actuala absență a unor norme specifice aplicabile conductelor dintre statele membre ale UE și țările terțe, modificarea propusă a directivei prevede posibilitatea acordării de derogări pentru conductele existente. De asemenea, mandatul de negociere prevede că acordurile tehnice privind exploatarea conductelor, încheiate între operatorii sistemelor de transport, ar trebui să rămână în vigoare, cu condiția să respecte legislația UE.

Mandatul de negociere stabilește o procedură pentru negocierea acordurilor dintre statele membre ale UE și țările terțe în ceea ce privește exploatarea unei conducte de gaz. Aceste acorduri ar putea servi drept exemplu pentru soluționarea oricăror incompatibilități potențiale dintre legislația Uniunii Europene și cea a statelor membre.

Conform propunerii, statele membre care doresc să inițieze negocieri cu o țară terță pentru a încheia, modifica sau prelungi un astfel de acord care ar avea un impact asupra normelor comune ale UE, ar trebui să notifice acest lucru Comisiei.

Pentru partea care ar putea avea un efect asupra normelor UE, Comisia ar autoriza apoi statele membre să demareze negocierile oficiale.

Modificarea Directivei privind gazele naturale a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017. Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la acest dosar în aprilie 2018.

După acordul de vineri privind mandatul, președinția română a Consiliului poate demara negocierile cu Parlamentul European.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md