REVOLTĂTOR // Copiii găgăuzilor, instruiți MILITAR în Transnistria: Implicarea unui deputat democrat
Cel puțin 20 de copii din Autonomia Găgăuză sunt instruiți militar la școala suvorovistă de la Tiraspol, la solicitarea unui deputat democrat din Parlamentul de la Chișinău.
Dezvăluirea o găsim în studiul „Menţinerea trupelor ruse de ocupaţie în regiunea transnistreană: eșec al diplomaţiei de „caviar” și dispreţ faţă de dreptul internaţional”, realizat de expertul în politici de securitate al IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi.
Potrivit lui Vasiloi, această instituție a fost formată în anul 2017, cu concursul direct al Ministerului Rus al Apărării, al contingentului trupelor de ocupaţie în Republica Moldova și al vicepremierului rus Dmitrii Rogozin. Regimul separatist de la Tiraspol a alocat pentru funcționarea acestei școli suma de 2 783 000 de ruble transnistrene în 2017 sau circa trei milioane de lei moldovenești.
„Primul conducător al acestei școli a fost generalul-maior Alexandr Kasianov, fostul Comandant al Şcolii suvoroviste de la Moscova și ofiţer al trupelor cu destinaţie specială a KGB-lui sovietic și a FSB-ului rusesc (Вымпел). Actualul conducător al acestei școli este maiorul Serghei Alexandrov, absolvent a școlii de pregătire a forțelor cu destinație specială din Crimeea. Menționăm că acestei persoane i-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Comrat de către autoritățile locale. Trebuie de evidențiat și contribuţia unor decidenţi politici din Republica Moldova, care fac parte din actul guvernării – Partidul Democrat. Astfel, Nicolai Dudoglo, membru al PDM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a cerut, printr-o scrisoare adresată conducerii separatiste de la Tiraspol oferirea a 10 locuri pentru copiii din Unitatea administrativ-teritorială Găgăuzia pentru a studia în această școală. În realitate, conform estimărilor experților de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost intervievați, circa 20 de copii din regiunea găgăuză studiază la școala suvorovistă. În total, circa 210 de copii sunt pregătiţi în clasele 5-9, conform programelor de pregătire a școlilor suvoroviste din Federaţia Rusă”, se arată în studiul citat.
Potrivit lui Rosian Vasiloi, faptul că la conducerea acestei școli sunt ofițeri cu o pregătire specială de gherilă/diversiune „ne induce la concluzia despre cine sunt pregătiți pentru forțele paramilitare separatiste: „De asemenea, faptul că în această instituție de învățământ special-militar sunt pregătiți și copiii din regiunea găgăuză, cu concursul nemijlocit al unor politicieni de la guvernare, constituie un factor de risc pentru stabilitate în raioanele din sudul Republicii Moldova”.
O altă instituție care pregătește forţele paramilitare ale regimului separatist este „Institutul militar al ministerului apărării A. Lebedi”, format ca entitate independentă în anul 2008 și care pregătește anual circa 60-70 de tineri ofiţeri la următoarele specialităţi: conducerea subdiviziunilor militare (infanterie, tancuri), utilizarea subdiviziunilor de artilerie, activitatea educaţională pentru forţele terestre (politruci, meșterii propagandei).
„Astfel, pe perioada de studii de patru ani este pregătita forţa militară contra Republicii Moldova și Ucrainei. Circa 400 de „ofiţeri” au absolvit această instituție în perioada anilor 2012-2017. Cadrele de profesori sunt militari activi din structurile paramilitare separatiste și ofiţerii din contingentul trupelor de ocupaţie ale Federaţiei Ruse”, cităm din același studiu.
Întregul document poate fi văzut AICI.
FOTO Militarii moldoveni detașați în operațiunea UE în Bosnia și Herțegovina și-au început misiunea. Aceștia vor activa în componența contingentului român și timp de șase luni vor executa misiuni de securitate și pază
Intervenții chirurgicale complicate desfășurate de medici din Japonia la Chișinău, alături de colegi din Moldova. Trei pacienți au obținut șansa la o nouă viață
Adrian Băzăvan: „Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României”, iar „România are capacitatea de a asigura întregul consum de energie al R. Moldova”