10:27:23 23.03.2025
Stiri

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești: „ATÂT DE APROAPE înseamnă atât de aproape de Uniunea Europeană, de țara-mamă România, dar și aproape de război, iar grație scutului oferit de Ucraina, putem să ne bucurăm de teatru în aceste zile”

Actualitate 14.09.2023 15:09 Vizualizări1801
 Reuniunea Teatrelor Naționale Românești: „ATÂT DE APROAPE înseamnă atât de aproape de Uniunea Europeană, de țara-mamă România, dar și aproape de război, iar grație scutului oferit de Ucraina, putem să ne bucurăm de teatru în aceste zile”

Cea de-a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în perioada 14 - 25 septembrie curent, include cele mai bune producții teatrale de pe ambele maluri ale Prutului, având genericul „ATÂT DE APROAPE”. Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial, acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis, o mare responsabilitate pentru organizatori, dar și un semn de încurajare, pentru profesioniștii din domeniu și pentru cetățeni, că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din Republica Moldova și din România, al Institutului Cultural Român (ICR) și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției și are scopul de a coaliza oamenii din Republica Moldova și din România în jurul unei platforme culturale românești de creativitate, transmițând un mesaj de speranță și încredere în valorile lumii libere și democratice.

Regalul teatral al celor opt Teatre Naționale invitate din România a început pe 13 septembrie, cu spectacolul ce deține Premiul Național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța.

„Diversitatea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești crește de la an la an, ediția curentă include și teatru stradal, nonverbal, radiofonic, expoziții foarte importante, lansări de carte. Evenimentul crește – e lucrul cel mai încurajator. Anul viitor cred că o să mai inventați ceva, e bine să fie așa, pentru că, dacă te oprești, se instalează stagnarea. Un proces cultural firesc înseamnă forme noi, mișcare, aprofundare. E semnificativ și faptul că, al doilea an, participă la Reuniune Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, sperăm că la edițiile viitoare se vor alătura și alte Teatre Naționale din Ucraina. Reuniunea e o amplă sărbătoare, accesibilă publicului larg”, a subliniat Sergiu Prodan, Ministru al Culturii al Republicii Moldova, îndemnându-i pe tineri să beneficieze de vouchere culturale acordate de Ministerul Culturii.

„Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014, de la bun început am avut tot sprijinul din partea regretatului Ion Caramitru, președinte al UNITER. Era un vis, iar visul a devenit realitate. Reuniunea a devenit un eveniment tradițional”, a declarat Petru Hadârcă, director al TNME, care a prezentat și trofeul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, o sculptură de Ion Zderciuc.

„Vom înmâna trofeul tuturor teatrelor participante la Reuniune. Genericul ediției din acest an, Atât de aproape înseamnă atât de aproape de Uniunea Europeană, de țara-mamă România, dar și aproape de război, iar grație scutului oferit de Ucraina, putem să ne bucurăm de teatru în aceste zile”, a afirmat Petru Hadârcă.

Directorul TNME a întrerupt conferința când a aflat vestea că a decedat Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. „L-am cunoscut pe domnul Snegur, i-am apreciat curajul în Mișcarea de Renaștere Națională”, a spus Petru Hadârcă, îndemnându-i pe cei prezenți în sală să păstreze un moment de reculegere.

„ICR a fost constant partenerul acestui proiect, am avut șansa să fim parteneri de la prima ediție, sprijinind inițiativa personală venită de la Ion Caramitru și Petru Hadârcă. Cu perseverență și tenacitate, ajungem la ediția a VIII-a, desfășurată sub înaltul patronaj al președinților celor două țări. La Reuniunea curentă au fost aduse cele mai bune producții teatrale din România și Republica Moldova. Teatrul înseamnă, de fapt, o încununare și întrepătrundere a artelor, Reuniunea propune diverse manifestări, programul e foarte ofertant și permite ca expresia teatrală românească să fie descoperită și să plece și pe ale scene ale lumii”, a menționat Liviu Jicman, președinte al Institutului Cultural Român.

Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, a pus în evidență valoarea evenimentului: „Într-o țară civilizată, cultura trebuie să fie politică de țară. Cultura e o formă de speranță, o formă de a iubi lumea. Cu toate resursele venim să sprijinim inițiative culturale, mai ales în această parte de lume unde și noi ne regăsim, fiind de același sânge. Suntem fericiți să ne exprimăm liber în țări libere. E foarte importantă o comunicare între artiști și mediul politic, o comunicare onestă și transparentă”.

Marina Constantinescu, cunoscut critic de teatru și film, director a numeroase ediții a FNT, a subliniat că astăzi pentru noi, ortodocșii, este o zi specială, de meditație și smerenie, Ziua Crucii: „Exercițiul smereniei e la baza artei. Să ne amintim astăzi de Ștefan Iordache, el a murit tot într-o zi de 14 septembrie. Am venit și cu gândul la prietenul meu Ion Caramitru, el a iubit Chișinăul și spiritualitatea de aici extrem de profund. A creat spectacolul Eminescu – un manifest al generației mele, un spectacol care ne-a crescut și ne-a îndreptat ochii și spre (R.)Moldova. Arta înseamnă libertate și înseamnă să nu mai existe frontiere între noi. Apreciez selecția Reuniunii de la Chișinău, e tot mai riguroasă, e realizată cu noblețe, cu spirit critic și provocator. Publicul poate să vadă cele mai bune producții din România. Numai văzând, poți să împingi ștacheta tot mai sus”.

Lucian Romașcanu, senator PSD, fost Ministru al Culturii al României, i-a adus un pios omagiu lui Mircea Snegur, referindu-se la rolul Reuniunii Teatrelor Naționale în dezvoltarea culturii în spațiul românesc: „Să nu uităm steagul, imnul, limba română. Chiar în perioade anormale, lumea trebuie să se bucure de cultură, de muzică, de spiritualitatea care ne ține împreună. Vom face tot posibilul să susținem în continuare evenimente precum Reuniunea. Trăim în aceeași limbă, împărtășim aceeași cultură. Felicitări și să vă văd mereu inspirați!”.

Amintim că la ediția a VIII-a a Reuniunii participă Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, care vin cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Alături de ele programul conține cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume).Reuniunea include și Secțiunea Teatrului Radiofonic, numeroase evenimente adiacente.

Mâine avem șansa rară de a vedea spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci” de Antonin Artaud (după Shelley și Stendhal), regia – Silviu Purcărete, scenografia – Dragoș Buhagiar.

Programul detaliat al evenimentului poate fi accesat pe pagina oficială a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Autor: Irina Nechit
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte