22:04:27 23.05.2025
Stiri

Reuniunea Subcomitetului UE-Moldova: Progres și angajamente pentru comerț și dezvoltare durabilă

Actualitate 23.05.2025 16:08 Vizualizări232
Reuniunea Subcomitetului UE-Moldova: Progres și angajamente pentru comerț și dezvoltare durabilă

Astăzi a avut loc cea de-a șaptea reuniune a Subcomitetului pentru Comerț și Dezvoltare Durabilă (TSD), parte a Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova, inclusiv componenta Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Întâlnirea a fost prezidată de Alina Boiciuc, adjunctă de unitate la DG TRADE, iar co-președinte a fost Cristina Ceban, secretara de stat la MDED.

Republica Moldova a prezentat reforme legislative recente în domeniul muncii, incluzând amendamente ale Codului Muncii privind flexibilitatea, combaterea muncii nedeclarate și protecția muncii copiilor.

De asemenea, s-a discutat despre progresele în protecția mediului, cu un accent special pe etichetarea ecologică, calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și acțiunile climatice, implementarea acquis-ului climatic și responsabilitatea extinsă a producătorului.

Partea moldovenească și-a reafirmat angajamentul pentru promovarea muncii decente, dialogului social și protecției lucrătorilor, dar și pentru politici de ocupare și antreprenoriat.

Uniunea Europeană a subliniat că durabilitatea e un pilon central al politicii comerciale și a apreciat progresele Moldovei în alinierea legislației naționale la standardele europene, oferind sugestii pentru întărirea acestui proces.

În cadrul reuniunii, Forumul Comun de Dialog cu Societatea Civilă a subliniat importanța societății civile în monitorizarea și promovarea angajamentelor pentru muncă și mediu.

„Este esențial să consolidăm relațiile de cooperare și ne vom concentra mai mult asupra acestui aspect. Contribuția societății civile ne oferă un input valoros în abordarea provocărilor actuale și în conturarea politicilor publice sustenabile”, a declarat Cristina Ceban în cadrul forumului.

Reprezentanții societății civile au apreciat Planul de Creștere pentru Moldova, cel mai amplu pachet de sprijin financiar oferit de UE, și au făcut propuneri pentru susținerea antreprenoriatului și IMM-urilor, vizând un model economic bazat pe productivitate și inovare.

Au fost discutate măsuri pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, atragerea investițiilor durabile, simplificarea procedurilor administrative și acumularea infrastructurii, toate pentru a crea un mediu competitiv și durabil pentru consumatori, întreprinderi și cetățeni.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Mediului, precum și ai Comisiei Europene și Delegației UE în Republica Moldova.

Reuniunea a confirmat angajamentul comun al Republicii Moldova și al Uniunii Europene de a întări parteneriatul strategic. Acesta este orientat spre promovarea dezvoltării durabile, integrarea economică și apropierea continuă de valorile și standardele europene.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte