21:55:44 18.05.2025
Stiri

REȚETĂ INEDITĂ // Grădina Moldovei în borcane

Social 18.10.2015 13:01 Vizualizări2217
REȚETĂ INEDITĂ // Grădina Moldovei în borcane

O conservă în care se regăsesc circa 18 fructe şi legume din grădina de pe lângă casă

Mai mulţi grădinari care au făcut pasiune din îngrijirea unui lot susţin că aceasta trebuie să bucure mâinile, ochiul, dar şi gura.

Bunăoară, Dina Bejinari din capitală, care are un teren de şase ari în afara Chişinăului unde creşte de toate, a reuşit să uimească chiar şi cei mai iniţiaţi gurmanzi. Dânsa a experimentat şi de câţiva ani conservă fructe şi legume după o metodă a sa pe care a numit-o „Grădina Moldovei”.

E chiar ceva neobişnuit, deoarece într-un borcan se regăsesc până la 18 feluri de fructe şi legume, din care numai conopida o cumpără de la piaţă, dar gospodina este ferm pornită să afle metoda şi să aibă şi această cultură pe propria parcelă.

Pentru „Grădina Moldovei” merg aproape toate fructele şi legumele care cresc în ţara noastră, afară de sfecla roşie, care schimbă culoarea produsului şi o face inestetică.

Gospodinele interesate pot încerca reţeta, pentru că în octombrie încă se găsesc mai toate ingredientele, afară poate doar de pepene galben (zămos), însă această variantă poate fi probată la anul viitor.

Conform reţetei Dinei Bejinari, în borcan se vor aranja frumos: roşii, castraveţi, prune, felii de mere, pere şi dovleac, morcov, ceapă, usturoi, felii de pepene roşu (harbuz), cuburi de varză şi floricele de conopidă, ardei dulce şi iute, rondele de gogoşari, bobiţe de struguri (neapărat de culoare albă), condimente după gust, cubulețe de rădăcină de pătrunjel şi de ţelină, dar şi frunze verzi ale acestora, frunze de dafin.

După ce componentele sunt aranjate în borcane, prealabil sterilizate, deasupra se toarnă apă clocotită curată şi se astupă cu capace, fără a fi ermetizate. Ulterior, această zeamă se scurge şi se adaugă pentru fiecare borcan câte două linguriţe fără vârf cu sare de lămâie, două linguri mari cu sare (important e să nu fie iodată) şi trei linguri mari cu zahăr.

Marinada se dă în clocot şi imediat se toarnă deasupra, după care borcanele sunt ermetizate. Conservele se dau la rece după ce s-au răcit definitiv.

„Iarna, aceste conserve care au o aromă şi un aspect special, fiecare ingredient păstrându-şi aproape intact gustul, dau culoare oricărei mese. Mai ales la Revelion sau Crăciun când, în pofida frigului sau zăpezii de afară, ai impresia că eşti vara în grădină, de care deja ţi s-a făcut dor”, spune Dina Bejinarişi le doreşte succes tuturor celor care vor încerca reţeta sa.

Lilia Grubîi

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte