16:58:30 17.06.2025
Stiri

R. Moldova vrea să înscrie vinăriile subterane, cobza, baba neagră, hora sau Dragobetele în patrimoniul UNESCO: Singurul monument din R. Moldova inclus în patrimoniul mondial și alte patru tradiții - ca patrimoniu cultural imaterial

Actualitate 16.05.2025 15:16 Vizualizări3182
R. Moldova vrea să înscrie vinăriile subterane, cobza, baba neagră, hora sau Dragobetele în patrimoniul UNESCO: Singurul monument din R. Moldova inclus în patrimoniul mondial și alte patru tradiții - ca patrimoniu cultural imaterial

R. Moldova figurează îl lista patrimoniului mondial UNESCO cu un singur monument - Arcul Geodezic Struve, înregistrat în 2005.

Monumentul se află în satul Rudi, raionul Soroca, și face parte dintr-o rețea de 265 de puncte - cuburi de piatră cu latura de doi metri, care traversează teritoriul a 10 ţări - Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Republica Moldova şi Ucraina.

Arcul Geodezic Struve, una din cele mai remarcabile realizări ştiinţifice şi tehnice în domeniul măsurătorilor terestre, este arcul meridianului 25° 20′, cu lungimea de peste 2 820 de km, a inclus măsurări definite ca metoda de determinare a formei şi dimensiunilor Pământului prin măsurarea lungimii reţelei de triangulaţie şi a coordonatelor astronomice ale capetelor arcului.

De asemenea, R. Moldova a înscris, împreună cu statele vecine, în patrimoniul cultural imaterial mondial, colindatul de ceată bărbătească (2013), tehnicile tradiționale de realizare a scoarței (2016), practici culturale asociate zilei de 1 Martie (2017) și arta cămășii cu altiță (2022).

Ministerul Culturii anunță că, în prezent, Republica Moldova pregătește sau susține o serie de noi dosare atât naționale, cât și transnaționale, pentru a le înscrie în patrimoniul UNESCO, printre acestea numărându-se vinăriile subterane din Moldova de la Cricova și Mileștii Mici, cobza (dosar comun cu România), cultura beciului – element identitar național cu valoare imaterială, precum și soiurile de viță-de-vie autohtone și vinurile tradiționale.

Alte propuneri aflate în consultare se referă la tradiții precum Dragobetele, olăritul, plăcintele tradiționale, colacul, dansurile populare (hora, sârba), Baba Neagră, prelucrarea artistică a lemnului.

Un posibil proiect de dosar multinațional este în analiză, alături de Asociația „Francs de Pied” și sub patronajul ASS Prințul Albert al II-lea de Monaco, privind cultura viței-de-vie nealtoite – o inițiativă în care R. Moldova ar putea juca un rol important.

Menționăm că R. Moldova a aderat la UNESCO în 1992.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte