„RESTART” // MMPS a lansat reforma sistemului de asistență socială: Pachet minim de servicii sociale garantat de stat, sporirea accesului la ajutoare pentru populația vulnerabilă și excluderea inechităților la nivel de raioane


Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) își propune creșterea accesului la servicii sociale a populației vulnerabile cu 35% anual, garantarea de către stat a finanțării unui pachet minim extins de servicii sociale cu acoperire națională, precum și conformarea a cel puțin 70% din serviciile sociale la standardele minime de calitate.
Pentru a atinge aceste obiective, vor fi înființate nouă Agenții Teritoriale de Asistență Socială, subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care vor implementa unitar politicile de asistență socială ale statului în teritoriu, a anunțat luni ministrul Alexei Buzu, care a prezentat principalele obiective ale reformei sistemului de asistență socială numită „Restart”.
„Prin intermediul acestei reforme, vrem să soluționăm patru probleme: managementul defectuos, inegalitatea teritorială, legătura dintre cost și calitate, resursele umane. La nivel local, la nivel raional și la nivel central nu există o viziune clară cum urmează să creăm servicii, care servicii sunt necesare în diferite zone ale Republicii Moldova și cum urmează să fie dezvoltate. Acest lucru creează a doua problemă: inegalitatea teritorială de acces la servicii și prestații sociale. Circa 40% dintre persoanele cu dizabilități încă nu au acces la servicii de asistență personală. Avem raioane în care ponderea populației care beneficiază de ajutor social sau de ajutor în perioada rece a anului peste 20%, însă avem raioane în care ponderea populației care beneficiază de ajutor este de 5% - 4%. Această inegalitate teritorială nu are o logică, nu este corelată cu situația din teren. Avem raioane care sunt mai dezvoltate, acolo există mai multe prestații și mai multe servicii socială. Însă avem raioane unde există mai multe familii sărace, persoane aflate în situații dificile, dar acolo nu există practic servicii sociale”, a punctat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, autoritățile din domeniu își propun să dezvolte resursele umane din sistemul de asistență socială și să le motiveze să activeze în sistem. Salariul unui asistent social este astăzi cu doar 16% mai mare decât al celor care prestează muncă necalificată și „sunt raioane în care peste 30% dintre angajați aleg să plece din sistem”, a accentual ministrul.
Reforma sistemului de asistență socială mai presupune instituirea unei platforme unice de acces la ajutoare sociale și compensații pentru cetățeni – ajutor.gov.md.
„În Republica Moldova sunt prea multe persoane cu dizabilități severe, care nu au acces la un asistent personal în continuare. În statul nostru sunt prea mulți copii orfani, care nu au șansa de a fi plasați într-un serviciu de asistență parentală profesionistă și în continuare sunt prea mulți bătrâni care nu pot accesa un centru de plasament sau un centru de zi pentru a beneficia de servicii sociale. Dacă ne dorim o societate incluzivă, trebuie să investim mai mult și acest lucru ne dorim să-l facem, inclusiv prin această reformă. Prin intermediul acestei reforme, vrem să asigurăm o mai bună finanțare a serviciilor sociale, care sunt incluse în pachetul minim. Odată cu implementarea reformei, întreg pachetul minim a serviciilor sociale urmează să fie finanțat din bugetul de stat, în așa fel încât să nu fie aceste oscilații. În al doilea rând, urmează să extindem pachetul minim de servicii sociale, în special ceea ce ține de persoanele în etate și copii. Vrem să creștem numărul de beneficiar”, a explicat, în cadrul aceluiași eveniment, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.









































































