02:36:22 20.04.2024
Stiri

Republica GENERALILOR. Câți generali a „uns” Timofti

Social 31.10.2015 10:01 Vizualizări30264 Autor: Ziarul National
Republica GENERALILOR. Câți generali a „uns” Timofti


Epoleți // Mai mulți dintre generalii R. Moldova și-au primit gradul în condiții dubioase și au probleme grave de integritate

În cei 24 de ani de independență, R. Moldova a „fabricat” 66 de generali. Deși gradul de general este, prin concepție, unul militar, în R. Moldova cei mai mulți dintre posesorii de epoleți cu patru steluțe sunt polițiști, vameși, angajați anticorupție.

În ultimii ani, președinții republicii au acordat, pe bandă rulantă, grade de generali șefilor de la Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS), instituție care asigură securitatea primelor persoane în stat.

Generalii și statistica

Din 1992 și până în prezent, cei șase președinți ai R. Moldova (dintre care doi interimari – n.r.) au acordat de 66 de ori grade de generali. Campion la acest capitol este, desigur, Vladimir Voronin, care însă a avut la dispoziție două mandate pentru asta.

Chiar și așa, președintele comunist și-a dat mână liberă la numirea generalilor abia în ultimele luni de mandat, când a conferit acest grad militar suprem la patru funcționari de încredere, șefului de atunci al Serviciului Vamal, Viorel Melnic; directorului CCCEC, Sergiu Burduja; comisarului mun. Chișinău, Vladimir Botnari, și viceministrului de atunci al Afacerilor Interne, Valentin Zubic. Ultimii doi s-au făcut „remarcați” în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

În total, în opt ani de zile, Voronin a făcut generali 17 persoane.

Generalii lui Ghimpu

Chiar dacă a asigurat interimatul funcției de președinte al republicii doar un an și patru luni, Mihai Ghimpu a reușit să acorde de zece ori steluțe de general. Cel puțin, patru dintre generalii acestuia au tangențe cu Partidul Liberal. Astfel, primul care a primit epoleți de general din mâna lui Ghimpu a fost directorul SIS, Gheorghe Mihai, propus la conducerea Serviciului de Informații de Partidul Liberal.

Valentin Dediu, directorul adjunct al SIS, care a devenit general în decembrie 2010, este verișorul prim-vicepreședintelui PL, Corina Fusu.

Vadim Cojocaru, fostul director al Departamentului Instituții Penitenciare, a ajuns ulterior consilier al primarului general al municipiului Chişinău, pe probleme de securitate şi ordine publică.

Generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Marinuța, ministru al Apărării, era pe atunci membru al Partidului Liberal.

Cum a devenit Chetraru general

Marian Lupu, președinte interimar al republicii un an și trei luni, a mai „produs” patru generali, dintre care doi angajați ai SIS și un vicedirector al SPPS. Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, îi datorează gradul de general tot lui Lupu, care i l-a acordat pe 27 iulie 2011. Amintim că decretul prin care lui Chetraru i-a fost conferit gradul de general a provocat discuții aprinse în societate. Pe atunci, actualul director al CNA avea doar 36 de ani, fiind cel mai tânăr general din R. Moldova.

Pe durata în care a exercitat interimatul funcției de șef al statului, Marian Lupu nu a conferit gradul de general niciunui militar.

Timofti nu a rămas mult în urmă

În ultimii patru ani, R. Moldova și-a completat armata de generali cu încă șapte persoane. Steluțe au primit, prin decret prezidențial, un director și un vicedirector al SPPS, un polițist, un director adjunct al SIS, șeful Serviciului Vamal, dar și un deputat.

Veaceslav Untilă, președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, și-a primit gradul de general-maior de poliție în rezervă în iulie curent.

Acesta este primul deputat din istoria R. Moldova care primește epoleți cu patru stele. Generalii mai vechi afirmă că este inadmisibil să se confere acest grad unei persoane care și-a întrerupt de mai mulți ani activitatea în domeniul în care i se acordă steluțele. Veaceslav Untilă a plecat din structurile Ministerului de Interne în anul 2000.

Steluțe pentru foști bodyguarzi

Timofti i-a acordat gradul de general-maior șefului Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, care pe atunci avea 35 de ani.

Visul de a deveni general al fostului comandant al Brigăzii de poliție „Fulger”, Ion Țurcanu, s-a împlinit tot în mandatul lui Nicolae Timofti.

După epopeea cererilor cu autenticitate îndoielnică, adresate fostului președinte al republicii, Marian Lupu, privind acordarea gradului de general lui Țurcanu, acesta și-a mai încercat o dată norocul, în 2013. De data aceasta, epoleții au ajuns pe umerii actualului viceministru de Interne.

Ultimul general al lui Nicolae Timofti este Iurie Richicinschi, adjunctul directorului SPPS. Despre acesta se știe că, înainte de a fi numit în această funcție, a asigurat paza de corp a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, iar o perioadă de timp, pe când Lupu era președinte al Parlamentului, i-a fost și consilier.

Și fostul bodyguard al lui Mihai Ghimpu și al lui Nicolae Timofti, Victor Țărnă, a ajuns general în aprilie 2014, după ce a fost numit șef al SPPS.

Generali dezonorați

Deși deținători ai gradului militar suprem, semn al unor calități și capacități deosebite, mai mulți dintre generalii moldoveni au o faimă proastă, fiind implicați în scandaluri de corupție sau cercetați penal pentru crime grave.

Generalii lui Voronin, Vladimir Botnari și Gheorghe Papuc, au fost condamnați la închisoare, la începutul acestui an, de Curtea de Apel Chișinău pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul unei persoane, inclusiv alte urmări grave. Tot atunci, judecătorii au decis retragerea gradelor de general acordate inculpaților.

Ulterior, însă, Papuc și Botnari au fost achitați prin decizia Curții Supreme de Justiție, iar epoleții le-au fost restabiliți.

Papuc, împreună cu alți doi generali, Igor Bodorin și Ion Ursu, au asigurat administrarea și securitatea Băncii Sociale și Băncii de Economii, în perioada în care aceste bănci au fost furate de sute de milioane de euro. Și numele generalului Viorel Melnic, fost șef al Serviciului Vamal, apare în raportul „Kroll” cu privire la furtul din sistemul bancar.

În solda lui Plahotniuc

Generalul Valentin Zubic, șef al statului-major, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, care de asemenea a fost anchetat penal de procurori în legătură cu evenimentele de acum șase ani, este astăzi administrator la „Finpar Invest” SRL, cea mai veche și influentă companie a familiei Plahotniuc, cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei.

Un alt general de pe vremea lui Voronin, Valentin Mejinschi, a ajuns între timp administrator al firmei de pază „Argus-S”, fondată de off-shore-uri care au legături cu același Vlad Plahotniuc.

Generalul Ion Ţurcan a fost concediat în septembrie 1995 din cadrul MAI fiindcă a maltratat un cetățean pentru ca acesta să îi cedeze influența într-o firmă din Cimișlia. În ordinul semnat de ministrul de atunci, Constantin Antoci, Țurcanu este acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi maltratarea ostilă a cetăţenilor.


Ant
on Gamurari, general-maior de poliție:

„Gradul de general ar trebui să se ofere pentru merite, nu pentru că cineva este nașul sau cumătrul cuiva. La noi, gradul de general s-a compromis, pentru că a fost acordat multor persoane care nu îl meritau. Nici acum nu înțeleg de ce trebuie să avem generali la vamă, anticorupție sau pază de stat. Pe timpul meu, gradul de general se acorda pentru devotament Patriei și pentru curaj”.

Victor Gaiciuc, general de brigadă:

„Nu cred că avem astăzi prea mulți generali, cel puțin în domeniul apărării. Doar că mai înainte era mult mai complicat să obții acest grad. Era nevoie să ai o experiență lungă și bogată în spate. Să fii general e o chestie de onoare. Din păcate, într-o anumită măsură, astăzi, gradul de general s-a devalorizat”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md