REORGANIZARE // Mai multe agenții din subordinea Guvernului trec în cea a ministerelor


Mai multe instituții publice vor trece din subordinea Guvernului în cea a ministerelor, potrivit unui proiect de lege aflat pe masa deputaților.
Mai exact, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală va fi subordonată Ministerului Justiției, iar Agenția Relații Interetnice și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare vor trece sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării.
Totodată, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va fi subordonată Ministerului Sănătății, iar Agenția Proprietății Publice - Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Potrivit proiectului, Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, Biroul Național de Statistică, Agenția Națională Antidoping, Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi, Agenția Geodezie, Cartografiere și Cadastru, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină își vor menține actuala subordonare.
Prin transferarea autorităților administrative centrale în subordinea ministerelor nu se va schimba statutul juridic al persoanelor aflate în funcții de conducere în instituțiile respective, rămânând persoane cu funcții de demnitate publică.
Proiectul va influența doar CNAM, deoarece aceasta va fi integrată în sistemul unic prevăzut de Legea privind administrația publică centrală de specialitate. Astfel, angajații vor avea statut de funcționari publici, plătiți conform legislației cu privire la salarizarea unitară în sectorul bugetar.
În nota de fundamentare, se subliniază că angajaților instituțiilor care vor migra în subordinea ministerelor, precum și celor de la CNAM, le va fi garantată diferența de salariu.
Potrivit autorilor, modificarea subordonării autorităților administrative este o măsură strategică menită să eficientizeze actul administrativ, să consolideze guvernanța și să adapteze autoritățile publice la nevoile actuale ale societății.
Modificările propuse vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.









































































