18:13:40 25.09.2022
Stiri

Renat Usatîi, viitorul CANDIDAT? „Cu tovarășul vicespicher la mine e totul în regulă”

Important 04.08.2013 08:53 Vizualizări9189 Autor: Ziarul National
Renat Usatîi, viitorul CANDIDAT? „Cu tovarășul vicespicher la mine e totul în regulă” businesszone.md


Doleanță // Deși declara anterior că nu-și dorește să intre în politică, tot mai multe acțiuni pe care le întreprinde denotă faptul că jinduiește un loc în conducerea R. Moldova

Raisa Lozinschi

„Bună seara, Făăăleeeești!”, „Eu îmi iubesc țara!”, „Pentru totdeauna, al vostru Renat, gastarbaiterul moldovean!”, își încânta audiența la finele lunii mai curent în limba rusă controversatul om de afaceri originar din Fălești, Renat Usatîi. Acolo, Usatîi, care locuiește de mai mulți ani la Moscova, sponsorizase concertul dat cu ocazia hramului orașului în cadrul căruia evoluase fetele din trupa rusească „Blesteașcie” și alături de care cântase „Maya Hu, Maya Ho, Maya Ha-a”, spre deliciul oamenilor adunați la concertul care a culminat cu focuri de artificii. Renat a aruncat cu bani în stânga și-n dreapta la Fălești – un milion de lei pentru profesorii din raion, o sută de mii de lei pentru biserica din localitate și altă sută de mii – pentru Federația de Kickboxing.

Discuții telefonice

La câteva zile după ce Renat și-a încercat calitățile de artist pe scena de la Fălești și a făcut acte de caritate, pe site-ul crimerussia.ru apăreau trei convorbiri ale lui Renat Usatîi cu un oarecare Leoha. În acele discuții telefonice, Renat și Leoha puneau la cale un plan de recuperare a unei datorii de 300 de milioane de dolari a lui Gherman Gorbunțov, fostul acționar majoritar de la „Universalbank”, ale cărui acțiuni fuseseră preluate ulterior de către Usatîi în baza unei decizii dubioase de judecată. În discuțiile care au avut loc la puțin timp după preluarea „Universalbank”, Renat Usatîi pomenește numele unor conducători ai grupării criminale „Solnțevskaia” de la Moscova (Victor Sergheievici Averin, de exemplu), lăsând să se înțeleagă că acționează la comanda acestora. Usatîi vorbește inclusiv despre întâlnirile regulate pe care le are cu Grișa, adică cu Grigore Karamalak, autoritatea criminală anunțată în căutare de către organele de drept din R. Moldova, dar care locuiește de mai mulți ani în capitala Federației Ruse.

Protejat de Voronin și Plahotniuc

După ce se laudă cum a preluat cele 78 la sută din acțiunile „Universalbank”, care și-a pierdut licența anul trecut, Renat se plânge pe Leonea – omul de afaceri Leonid Volneanschi. Leoha îi cere ca șase la sută din acțiunile băncii care îi aparțin lui Vasile Țigan (Vasile Drangoi - n.r.) să-i fie scrise pe numele lui și al fratelui său. Usatîi îi explică care este treaba cu acest „Vasea și fabrica lui de înghețată”. Cel mai important este faptul că Renat Usatîi se laudă cu legături în conducerea R. Moldova și dă în vileag scheme care funcționau pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin. „Ca să înțelegi, lui Leonea (Leonid Volneanchi – n.r.) îi țineau krîșa (îl protejau – n.r.) Voronin, Plahotniuc și Vașa. L-am scos de la toți. Încă pe timpul când Voronin era președinte, l-a trimis na…, i-a luat paza. Cu tovarășul vicespicher (Vlad Plahotniuc adică – n.r.) la mine e totul rovno (totul e în regulă – n.r.). Au fost câteva întâlniri la Moscova și lor li s-a spus ce și cum (adică lui Voronin și Plahotniuc – n.r.). (…) Pe Vasea (Vasile Drangoi – n.r.) l-au dat în căutare prin Interpol, el doar s-a ascuns câțiva ani peste hotare. Pentru că acela i-a dat moșneagului (despre Voronin e vorba, precizează Usatîi mai departe în convorbirea telefonică – n.r.) bani și acesta a contrafăcut niște semnături. Și azi treaba se întoarce împotriva lui”, vorbește Renat cu „fratele” său Leoha despre care crimerussia.ru scrie că ar fi Alexei Bucătaru, omul de încredere al hoțului în lege Malhaz Djaparidze care a decedat în închisoare.

„Pentru mine contează poziția”

La finele celei de-a treia convorbiri, Renat se arată foarte dispus să-și ajute „frații” din structurile obscure și îi asigură de faptul că „nu are boala stelelor. Doamne ferește”. „Dolarii nu-mi strălucesc în ochi. Pentru mine contează poziția, dar banii...”, zice cel care se lăfăiește în lux și afirmă că nu are nevoie de apartament în Chișinău, pentru că el e „moscovit”.

Cine este Renat Usatîi

Renat Usatîi are 34 de ani și este născut la Fălești într-o familie de profesori. A făcut școala rusă, dar înțelege perfect limba română. De nouă ani locuiește la Moscova și spune că părinții săi stau la Chișinău. Întrebat de ziarul „Timpul” cum a devenit așa de bogat într-un termen atât de scurt, Usatîi a spus că „a fost omul potrivit la locul potrivit”. Cică are mulți cunoscuți la Moscova care l-au ajutat și i-au împrumutat la începuturi 300 de mii de dolari pentru firma sa pe care o gestionează în capitala Federației Ruse. Acesta a fost surprins la volanul unei mașini care valorează cel puțin jumătate de milion de dolari. Încearcă să se impună în R. Moldova prin organizarea de concerte și cu donații. Anterior, Usatîi a fost acuzat că ar fi comandat asasinatul lui Gherman Gorbunțov de la Londra, fapt negat de acesta.

Ziarul NAȚIONAL publică o parte din descifrările convorbirilor telefonice:

„Alo!”

În cele trei convorbiri telefonice, Renat Usatîi vorbește cu Leoha încifrat și indecent, își fixează întâlniri ca să nu discute totul la telefon. Chiar dacă discuțiile sunt purtate în limba rusă, Usatîi mai scapă câte un „și iaca așa, frate”, semn că Leoha îl înțelege. Usatîi povestește despre o întâlnire în localul „Cocos” din Chișinău, deși zice că el se străduie „să fie curățel”, să nu sară în ochi.

Renat Usatîi despre Gorbunțov:

Nu poate veni aici, pentru că îl vor împacheta, el a întors jumătate de Moscovă. Din activele care i-au rămas, el zice măcar apartament și mașină să-i cumpăr. I-am spus, ascultă, este un apartament (în complexul „Lara City” din Chișinău) și o mașină (de model „Lexus”) care nu ne trebuie. Aici, la Moscova, l-au trăsnit pentru 800 (800 de milioane de dolari – n.r.), războiul a durat doi ani. Noi am luat decizia în ce privește această bancă și eu am intrat acolo. I-am spus că la asta au lucrat oameni de la nouă departamente și trei oameni de la „energia solară” (gruparea „Solnțevskaia”). A rămas o bortă de 300, pentru că 500 – case, oficii, inclusiv conturile de peste hotare, i-au fost luate.

Apoi a început să întoarcă Moldova pe dos, chipurile, Moldova nu-și extrădează cetățenii. Și când a luat această poziție, noi am început să-l distrugem. Ca rezultat, a rămas fără bancă.

O să mai am două ședințe de judecată, dar acolo s-ar putea implica doar piloții doborâți Andronic și Volneanschi. Acest pederast a prăvălit jumătate de Moscovă, începând de la căile ferate până la fondul de pensii pentru Cecenia.

La această temă în Moscova au fost 100 de întâlniri. Cu Grișa (Karamalak – n.r.) am întâlniri în fiecare săptămână.

Renat Usatîi despre Leonid Volneanschi:

Krîșa (protecția - n.r.) lui Vasea e Leonea Volneanschi și Stratulat. Lasă să-l crîșuiască, să vedem cu ce se va termina asta. I-am spus, acolo sunt așa oameni, nu trebuie să te bagi. Trece un timp, și aflu că ei pun la cale o schemă pe Transnistria. Dar când am luat banca acum trei săptămâni, îl sun și îl întreb – ei, cum? Și îmi zice: Renat, tu îi ajuți pe tovarășii tăi din Moscova, dar eu îi voi ajuta pe ai mei.

Ca să înțelegi, acești pederaști au pus la cale să mă lichideze acum trei săptămâni. Averin l-a trimis pe Marik în Moldova să-l liniștească pe Volneanschi. Și Marik i-a spus că cei din „energia solară” sunt la curent cu toate. Dar Leonea nu ar fi făcut-o, dar e cel de lângă el, Vanea Stratulat, fostul polițist, îl știi. (Îl știu, bineînțeles, îi răspunde Leoha.)

Stratulat și Vanea Țurcan de la AMON sunt doi hu…. Tu doar știi câteva istorii minimum, adevărat? Sunt terminați. Nu sunt nici musori (polițiști – n.r.), nici oameni, juvine terminate.

Țurcan voia să primească grad de general și eu i-am spus că peste trupul meu.  
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md