04:34:26 29.03.2024
Stiri

REMEMBER // Vlad Filat, de patru ani la ÎNCHISOARE: Ce s-a întâmplat în ziua de 15 octombrie 2015

Politică 15.10.2019 11:31 Vizualizări1606 Autor: Ziarul National
REMEMBER // Vlad Filat, de patru ani la ÎNCHISOARE: Ce s-a întâmplat în ziua de 15 octombrie 2015


Fostul premier Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară și încarcerat pe 15 octombrie 2015, direct din fotoliul de deputat, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență.

În câteva luni, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, în baza unui autodenunț făcut de Ilan Șor, și de atunci se află în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Ziarul NAȚIONAL reia un articol publicat la mijlocul lunii octombrie 2015, ca să vă amintiți ce s-a întâmplat în acea zi în R. Moldova și discursul ținut de Vlad Filat în Parlament, înaintea arestului său. Dezvăluirile promise care ar fi făcut „să sară în aer” clasa politică nu au mai urmat, dar cel care l-a băgat la pușcărie pe Filat, Vlad Plahotniuc, a fugit acum câteva luni din R. Moldova, la fel ca și Ilan Șor, cel care l-a denunțat la Procuratură.

CARACATIȚA din R. Moldova

DEZVĂLUIRI // „Sistemul din R. Moldova este putred din simplul motiv că este controlat de o singură persoană. Și această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc”

* Comunistul Vladimir Voronin a abordat primul subiectul lipsirii de imunitate parlamentară a lui Vlad Filat, după care procurorul general Corneliu Gurin a și cerut acest lucru joi în Parlament

*Deputații democrați, comuniști, liberali și socialiști au votat pentru ridicarea imunității lui Vlad Filat. Mai târziu, liberal-democratul a fost escortat la Centrul Național Anticorupție și a fost reținut pentru 72 de ore

*„Atât timp cât Plahotniuc va mai fi într-un fel sau altul prezent în viața publică din Republica Moldova, țara asta nu are viitor. Și vă spun lucrul ăsta nu în semn de răzbunare, dar în cunoștință de cauză. Eu am fost mult prea răbdător, mult prea tolerant și, din păcate, am ajuns până aici. Iar când vorbesc de Plahotniuc, vă rog frumos să nu vă gândiți doar la persoana dânsului. Fiindcă el, fără caracatița pe care o conduce, nu reprezintă nimic”, Vlad Filat, liderul PLDM, 15 octombrie 2015

„Unde sunt celelalte milioane din miliardul furat?”

Deja-vu // După lovitura neașteptată din 22 aprilie 2013, ieri Vlad Plahotniuc i-a mai aplicat o lovitură neașteptată rivalului său politic

Seara din ajunul primei ședințe în plen a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă nu prevestea nicio furtună în alianța proeuropeană de la guvernare.

După ce au discutat cu reprezentanții societății civile la Forumul Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu s-au întrunit în Consiliul politic al Alianței pentru Integrare Europeană 3 pentru a discuta procedura prin care a doua zi, adică ieri, urma să își anunțe demisia procurorul general Corneliu Gurin: în cadrul unui briefing de presă sau printr-un comunicat.

„Planul P”

Joi dimineață. Un comentariu postat pe rețeaua de socializare Facebook intrigă opinia publică: „Astăzi, în Parlament, va fi demis procurorul general”. În fața Legislativului, câteva sute de carabinieri și polițiști, înarmați cu scuturi și bastoane, au format cordoane pentru a proteja clădirea Legislativului, care încă mai miroase a reparație de sute de milioane, de „băieții” lui Renato Usatîi și Igor Dodon, adunați de prin toate colțurile republicii pentru a cere demisii, anticipate și pușcărie.


În Parlament e liniște. Liderii fracțiunilor AIE 3 și-au rostit discursurile de începere a sesiunii, cu promisiuni, angajamente, curs european. Vladimir Voronin, șeful comuniștilor, a criticat situația din republică cerând, ca printre altele, lipsirea de imunitate parlamentară a liderului PLDM, Vlad Filat. Zis și făcut. La tribuna centrală este invitat procurorul general, Corneliu Gurin. În timp ce acesta își începe discursul, deputații primesc câte un document: „Sesizare cu privire la ridicarea imunității parlamentare pentru reținere, arestare, percheziții și trimitere în judecată pe cauza penală a deputatului Vlad Filat”.

Liderul PLDM citește documentul și se amuză: „Show-ul a început”.

Autodenunțul „salvator”

„Un vot negativ ne va bloca, ne va suspenda ancheta pe această pistă. Avem nevoie de sprijin pentru a înainta în anchetă”, îi convingea Gurin pe deputați să voteze pentru lipsirea de imunitate a lui Vlad Filat, acuzat, în baza unui autodenunț făcut de omul de afaceri Ilan Șor cu doar două zile înainte, că l-ar fi mituit cu 250 de milioane de euro pe liderul liberal-democrat.

Cât privește cererile de demisie care îl vizează pe el, procurorul general a tăiat-o scurt, nu va demisiona, fiindcă și-a asumat reforma Procuraturii și vrea să ducă la capăt dosarul privind fraudarea BEM.

„Nu pot fi împotriva organelor de drept”, s-a învoit rapid liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. „Să nu facem show din ordinea de zi. O să votăm și așteptăm să fie discutată ridicarea imunității și pentru următorul”, a anunțat nerăbdător și Vladimir Voronin.

Breșele lui Gurin

Despre Ilan Șor, care, deși nu beneficiază de imunitate, continuă să se afle la libertate, ocupându-se în tihnă de administrarea orașului Orhei, Gurin a precizat că acesta a colaborat cu ancheta. Pentru că a făcut acest autodenunț, sugerează Gurin, Șor va beneficia de „alt tratament”.

Deși a dat asigurări că are toate probele la mână, procurorul general s-a pomenit în dificultate de a oferi mai multe detalii despre anchetă.

„Sumele respective sunt aproximative și trebuie probate. Eu cred că și lui Șor i-au rămas bani”, a răspuns șeful Procuraturii Generale, întrebat despre banii oferiți de omul de afaceri fostului prim-ministru.

Gurin nu le-a putut spune deputaților dacă cele 250 de milioane au legătură cu furtul de la Banca de Economii și nici „unde sunt celelalte milioane din miliardul furat”.

De asemenea, procurorul a strâns din umeri când a fost întrebat despre urgența cu care a venit în Parlament să ceară „capul lui Filat” și de ce nu l-a invitat pe liderul PLDM înainte de a solicita lipsirea lui de imunitate.

„Cu Plahotniuc, țara nu are viitor”

„Ceea ce trebuie să fie înțeles este că deciziile nu se iau la Procuratura Generală, la CCA, judecătorii, Centrul Național Anticorupție și nici măcar pe str. Tighina (unde se află sediul PD – n.r.). Deciziile se iau pe str. Cantemir”, a explicat, în locul procurorului, Vlad Filat.

„Sistemul din R. Moldova este putred din simplul motiv că este controlat de o singură persoană. Și această persoană este nu altcineva decât Plahotniuc, care încearcă prin falsul zilei de astăzi, forțându-l pe acest Shor să semneze o depoziție, să se eschiveze de la responsabilitate”, a mai precizat Filat înainte ca deputații să voteze, prin vot deschis și nu secret așa cum prevede Regulamentul Parlamentului, pentru lipsirea lui de imunitate.

„Atât timp cât Plahotniuc va mai fi într-un fel sau altul prezent în viața publică din Republica Moldova, țara asta nu are viitor”, a conchis Filat.

Peste o oră, liderul PLDM, înconjurat de mascați, intra deja în clădirea Centrului Național Anticorupție, iar peste încă 30 de minute, procurorii aveau la mână ordinul de arest al deputatului pentru 72 de ore pentru „corupție pasivă și trafic de influență”.

Fără șantaj

„Am senzația că mi s-au dezlegat mâinile. Am sentimentul că a dispărut șantajul aplicat cu abilitate și în perioada negocierilor pentru formarea AIE 3, dar și în activitatea Guvernului. Nu voi pleca de bunăvoie de la Guvern. Îmi voi face datoria cu dăruire până când anumite încrengături de interese nu vor încropi o nouă majoritate pentru a demite actualul Guvern proeuropean”, a anunțat aseară, în cadrul unui briefing, premierul Valeriu Streleț, care de ieri este noul președinte al Partidului Liberal Democrat.

Streleț a dat asigurări că va conduce Guvernul în strictă conformitate cu Legea Supremă și cu programul de guvernare, „fără directive din str. Cantemir”.

Vlad Filat: „Păpușarul a reușit să mai facă un joc”

Discursul de joi, 15 octombrie, al lui Vlad Filat în Parlament, înainte de a-i fi ridicată imunitatea parlamentară

Am un ușor sentiment de deja-vu. Sentimentul acesta a precedat decizia Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, când după negocieri fulminante de formare a majorității parlamentare, negocieri în fața PD-ului, când am ieșit în fața presei și am declarat că țara are majoritate și are Guvern, ca noaptea, că la noi în țară așa se întâmplă: ori noaptea pe furiș, ori dimineața devreme când încă nu s-a trezit nimeni, se iau decizii importante, s-a luat o decizie care nu trebuie să fie privită ca fiind împotriva mea.

Ea a creat un precedent foarte periculos, decizie care va fi urmată de alte decizii ale acestei așa-numite Curți Constituționale în frunte cu cel mai prezent personaj politic pe toate ecranele din țară, mă refer la președintele Curții Constituționale. Cred că va urma, pentru că domnul Lupu spunea că va urma o decizie iarăși istorică care vizează scoaterea neutralității și nu doar asta.

Astăzi trăiesc acest sentiment de deja-vu, pentru că mai avem încă un precedent instituit în țara noastră. Aici se vorbește despre drepturi, libertăți. Spuneți-mi, de când în țara noastră denunțul unui nu știu… care servește temei, cu atâta viteză și atâta hărnicie s-a discutat, s-a semnat, fără ca cel puțin eu să fac cunoștință și deputații să facă cunoștință nu cu demersul procurorului, și apropo în procedură legală nu trebuie să fie citit de la tribună, ci transmis celui care prezidează – finului. Mai este un lucru foarte important. Procesul penal nu trebuie să fie plimbat prin târg, pentru că asta servește temei pentru apărare de a le scoate din proces.

Uitați-vă atent pe toată procedura și acest demers, dacă voi considerați că aduceți pe altarul R. Moldova o jertfă, atunci o să accept să fiu eu jertfă.

Uitați-vă cum se mișcă lucrurile la noi. Este normă scrisă clar în lege că votul este secret, ca aici în Parlament să fie public. Pentru ce? Pentru că este un scenariu bine regizat, cu aducerea în fața Parlamentului, cei din sală nici nu știu de acest scenariu, pentru că au fost folosiți în toată această perioadă și în perioada următoare o să vedeți cu ce scop. Pentru ca dl Voronin să vină să vorbească aici despre ridicarea imunității, pentru că nu briefingul și nu un comunicat de presă, așa cum am discutat în alianță, domnule Ghimpu, la domnul Lupu nu mă adresez că nu contează, dl de la Cantemir știe despre ce este vorba, și în subsol la PD, și în ogradă la PD. Că aici era discuția: cum își dă demisia procurorul general - prin briefing sau comunicat de presă.

Dimineață m-am întâlnit cu cel care am zis că nu contează și l-am întrebat ce să le spun colegilor mei de fracțiune, cum procedăm astăzi? „Așa cum ne-am înțeles ieri”. Eu doar n-am întrebat dacă veniți astăzi să scoateți imunitatea deputatului Filat.

Astăzi se termină această etapă, dar problemele țării și problemele cu care se confruntă oamenii rămân și cei care consideră că prin mizeria care se face astăzi rezolvă problemele oamenilor greșesc amarnic. Răspunderea va fi totală. Borsetka, televiziuni, Procuratură, CNA, curți constituționale și alte lucruri pe care le folosiți nu o să mai ajute. Majorități cumpărate prin toate consiliile raionale și acum vă lăudați că am crescut. Nu știu ce ați crescut. Voi ați distrus.

Eu îmi asum în deplinătate și îmi cer scuze, în primul rând, de la părinții mei și de la familia mea și de la toți cetățenii R. Moldova, pentru că am fost complice în toată această perioadă. Pentru că s-a spus: hai să mai facem un pas înapoi, să mai tolerăm, hai să mai vedem. Să fac eu un pas înapoi pentru ca țara să meargă înainte, să avem acord de asociere, liberalizarea regimului de vize. Și avem acord și liberalizarea regimului de vize, dar avem stat care nu are instituții. Sunt mult mai slabe decât au fost când am preluat noi aceste instituții.

În cadrul unei dictaturi a unei persoane, a unei persoane cel puțin politice, care a mers și a obținut mandat în fața cetățenilor, dar nu a unei persoane pe care ați născut-o și ați crescut-o dvs., domnule Voronin, personal. Iar noi i-am oferit posibilitatea să conducă tot în țara asta.

Eu o să scriu, dacă nu o să pot să vorbesc. Spuneam într-un interviu că eu, dacă o să vorbesc, o să sară în aer tot sistemul acesta politic din R. Moldova și poate va veni timpul să sară naibii odată în aer și să construim ceva sănătos, funcțional, nu cinic și fățarnic, despre valori patriotice, mari adunări naționale și târguri pe la spate pentru funcții, inclusiv târg pentru acest scenariu ticălos de astăzi. Eu nu știu - sunteți șantajați și voi sau poate chiar cumpărați cu tot cu pantaloni, dar asta e altă istorie.

Eu vreau să vă amintiți cum a fost numit procurorul general și ce a precedat acea numire, cu toate că mi-a fost coleg de universitate și pentru anumite calități îl respect. Dar vă spun în cunoștință de cauză: deciziile nu se iau la Procuratura Generală, nu la CNA, nu în instanțele de judecată, nu la Partidul Democrat, deciziile se iau pe strada Cantemir (la sediul lui Plahotniuc - n.r.).

Domnule Voronin, Shor poate să vă denunțe și pe dvs. și cu avioanele, și cu cadourile, și cu mese o dată pe săptămână. Poate să denunțe și pe altul. Dar știți de ce n-o s-o facă? Pentru că până nu o să i se spună, nu o să facă. Pe 12 octombrie denunț, pe 13 totul e gata, împachetat. Întrebarea mea este simplă: dar de ce nu am fost chemat eu ca cetățean al R. Moldova, și nu e vorba de imunitate, dle Gurin, să mi se pună întrebări, fără ca să mi se arate probele, să mi se arate, să-mi dea calitatea de martor? Unde ați mai întâlnit în justiția din R. Moldova atâta viteză decât acolo unde este interes? Să preia un business, să distrugă o persoană sau să distrugă instituții?

Eu ca cetățean al R. Moldova, și calitatea aceasta nu poate să mi-o ia nimeni, chem fiecare cetățean al acestei țări să nu mai recunoască această Procuratură condusă politic, acest centru național anti-PLDM, mâine poate să fie anti-Partidul Comuniștilor și este anti-Partidul Socialiștilor și o să fie anti tot ce înseamnă împotriva interesului pe care îl reprezintă ei. Această justiție controlată, cu decizia instanțelor de judecată luată înainte ca procesul de judecată să înceapă.

Acum am calea mea, dar mă adresez celor care rămân în Parlament: reveniți la ceea ce am fost la început. S-a terminat perioada compromisurilor, dar să nu mergeți pe alt scenariu. Iată stă în spate salvatorul națiunii, tovarășul Leancă, care a fost scos din partid și murat ca variantă de rezervă ca, în cazul în care Filat se duce, se duc din PLDM și vin acuși europeni, eventuali prieteni, de ce nu de la Berlin cum se întâmplă când are nevoie. Și haideți să salvăm vectorul european. Oameni buni, salvați țara. Salvați-vă pe voi!

Am fost împotriva alegerilor anticipate și astăzi încă sunt împotrivă, dar vă spun că ei pregătesc alegeri anticipate și nu pentru cei care le cer, dle Dodon. În mod special mă adresez celor din Piața Marii Adunări Naționale - Platforma DA, care nu știu de ce eu sunt făcut responsabil. Nu Plahotniuc e responsabil de ce a făcut el cu această țară, pentru că fiecare om din această țară știe ce reprezintă el, dar dacă cineva spune de rău, eu sunt vinovat.

Nu pentru voi sunt pregătite alegerile, ci pentru cu totul alt exercițiu. Să nu mizați pe minciunele, așa cum am asistat și la adunarea generală a alianței ieri-seară și ați văzut ce unitari eram noi și ne porneam să facem regulă. Așa este, dle Ghimpu? Peste 600 de dosare are nepotul dumitale și administrația Primăriei la Procuratură. Când o să înceapă să bufnească ele, Dumnezeu știe. Dar cu siguranță o să înceapă atunci când seara o să vi se spună că împreună o să fericiți poporul moldovenesc.

Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, faceți regulă înainte de asta, în ceea ce înseamnă așa-numita presă moldovenească. Fac apel și la jurnaliști. Care cu atâta demnitate se numesc a fi jurnaliști, dar de fapt sunt killeri morali. Pentru o palmă dată cuiva te pune la pușcărie, dar pentru că se distrugere soarta omului cu atacuri la persoană, familii întregi - libertatea e în expresie.

Banii despre care se scrie aici, dar și mulți alții se folosesc foarte bine în a cumpăra partide și deputați. Prietenii știu de ce spun eu lucrul acesta. E vorba de alegători, consilieri, primari, care, dacă nu se dau cumpărați doar cu bani, este Procuratura Generală, drum, gard, o semnătură pusă, abuz de putere, neglijență. Dacă vrei să întrerupem dosarul – soluția fermecată: scrii cerere în Partidul Democrat și ești liber.

Ceea ce vreau, și spun lucrul acesta cu durere, domnule Diacov, că am fost cu matale când am construit acest partid la început, dar unde a ajuns partidul nu e ceea ce ai vrut matale și ceea ce am făcut noi și îmi pare rău.

Nu lăsați milioanele astea care se învârt întâi miliarde, apoi milioane, să acopere restul problemelor. Eu vă rog pe toți și pe cei din piață, societatea civilă. Clarificați-vă câte miliarde s-au furat din „Moldtelecom”, câte sute de milioane de la „Metalferos” se fac, câte milioane se pun pe seama oamenilor, pe tarife la gaz și energia electrică și atunci o să avem și un răspuns de ce trăim atât de prost în țara asta. Nu puneți preț pe fițuica asta.

Păpușarul a reușit să mai facă un joc. Foarte curând o să înțelegeți pentru ce face jocul acesta. O să aveți un răspuns de unde se iau banii și se întâmplă anumite procese în această țară.

Nu este ușor, îmi pare rău de ce urmează să se întâmple ca involuție pentru o perioadă scurtă de timp în țară, dar sunt sigur că asta va face curățenia necesară pentru ca să ajungem la evoluție. Dar să știți că, indiferent unde mă voi afla eu, voi continua activitatea și o să vedeți că va fi una prodigioasă.

PLDM va fi condus de dl Streleț și vă rog încă o dată să fiți luptători. Dle Voronin, râde cel care râde la urmă. Jertfa următoare, de fapt matale ești jertfă de când ai făcut cunoștință cu dânsul, pur și simplu nu ai putut înțelege. Îi faci jocul și, din păcate, mulți comuniști nici nu știu. E cazul să ne aducem aminte și de alte lucruri. Cum un fecior de președinte cu 80 de milioane prin carduri bancare, parfumuri și nu știu ce mai cumpăra, păduri și alte lucruri, dar astea le trecem cu vederea.

Ziua de astăzi va trece, iar de mâine viața continuă. Aveți grijă, stimați colegi, de ceea ce urmează să faceți în perioada viitoare și aveți grijă de R. Moldova.

Chișinău, 15 octombrie 2015


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md