Războiul, contrarevoluția, desantul, îngrijorarea sau MASACRUL ANULUI: Top 12 evenimente din R. Moldova și din lume care au marcat prima jumătate a anului curent


Top 12 evenimente și oameni, din Republica Moldova și din lume, care au marcat prima jumătate a anului 2022:
1. Contrarevoluția Anului
Protestele spontane din Kazahstan, care au izbucnit din cauza creşterii preţului la carburanți, dar care ulterior au fost deturnate de către forțe obscure violente. În consecință, sub pretextul luptei cu presupuși teroriști străini, președintele Kassym-Jomart Tokayev a solicitat intervenția „pacificatorilor” ОДКБ (a se citi „ruși”), punând sub semnul întrebării mai multe reforme.
2. Sfidătorul Anului
Tenismenul Novak Djokovic, care, sfidând pericolul pandemiei și turnând apă la moara antivaxerilor, s-a dezlănțuit într-un ping-pong juridic și medical, pentru a-și putea justifica participarea la Australian Open fără a fi vaccinat și fără a aduce dovezi solide privind boala Covid-19 prin care, chipurile, ar fi trecut și respectiv față de care ar avea anticorpi.
3. Războiul Anului
Războiul ruso-ucrainean, declanșat de Rusia în data de 24 februarie curent, urmare a ultimatumului Moscovei privind reconfigurarea ordinii mondiale. Spre surprinderea tuturor, ucrainenii au demonstrat (și demonstrează în continuare) o rezistență eroică de invidiat în fața invadatorilor, mobilizând totodată unitatea lumii democratice în fața poftelor nestăvilite ale Kremlinului.
4. Discursul Anului
Discursul președintelui SUA, Joe Biden, ținut la încheierea vizitei sale în Polonia. Cele mai importante cuvinte i-au fost adresate lui Putin: lumea liberă este unită, planurile imperiale ale Rusiei vor eșua, Ucraina are dreptul la libertate și suveranitate, decizia Kremlinului de a începe războiul va ruina economia rusă și le va anula rușilor perspectivele de viitor.
5. Conferința Anului
Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, Moldova Support Conference, care a avut loc la Berlin și la care au participat reprezentanți din circa 50 de state. „Mesajul nostru este clar: Moldova nu este singură”, a declarat ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, care a prezentat în faţa presei rezultatele conferinţei împreună cu omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, cu ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi premierul moldovean, Natalia Gavriliţa.
6. Desantul Anului
Numeroase personalități politice, de calibru european și mondial, care au vizitat R. Moldova, în contextul războiului ruso-ucrainean, dar și al crizei refugiaților: secretarul de stat american, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, comisarul european pentru Extindere, secretarul general al OSCE, secretarul general al ONU, președinți de state (România, Polonia, Estonia, Elveția, Lituania, Franța), miniștri de Externe (Franța, Italia, Germania) etc.
7. Masacrul Anului
Atrocitățile comise în suburbiile Kievului, Bucha și Irpin, descoperite de autoritățile ucrainene după retragerea rușinoasă a forțele armate rusești. Conform unor investigații preliminare, au fost găsite semne de crime de război ale rușilor, în special ucideri în masă ale civililor, tortură, viol și jafuri. Imaginile tulburătoare cu cadavre pe străzi au făcut înconjorul lumii, trezind un val firesc de indignare și condamnare.
8. Crucișătorul Anului
Nava-amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, trimisă anterior la origini de către grănicerul Roman Gribov, a fost scufundată de două rachete anti-navă ucrainene „Neptun”, un act simbolic care a ridicat moralul armatei ucrainene. Rusia a contestat oficial această ipoteză, dar scurgerile de informații par să o confirme. Totodată, pierderea vasului ridică serioase semne de întrebare privitor la mult trâmbițatul program de modernizare a flotei, anunțat anterior de către președintele Putin.
9. Summitul Anului
Reuniunea miniștrilor Apărării din 40 de țări, care a avut loc la Baza Aeriană Rammstein, Germania, în vederea coordonării acțiunilor de asigurare a Ucrainei cu armament, care să-i permită nu numai să reziste, ci și să învingă în războiul declanșat de Moscova. Conform spuselor secretarului american pentru Apărare, scopul SUA e să slăbească Rusia, ca ea să nu mai fie capabilă să-și amenințe vecinii.
10. Rezoluția Anului
Reactivarea de către Congresul american a unei legi din al Doilea Război Mondial, așa-numita lege Lend-Lease, pentru a mări considerabil și rapid sprijinul militar pentru Ucraina, confruntată cu invazia Rusiei. Legea Lend-Lease inițială a fost aprobată de Congresul SUA în martie 1941 și îi dădea președintelui de atunci, Roosevelt, autoritatea practic nelimitată de a trimite ajutor militar țărilor aliate care luptau împotriva Germaniei naziste.
11. Cererea Anului
Cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, semnată de președintele R. Moldova, Maia Sandu. Aderarea la marea familie europeană, alături de frații noștri români, este un obiectiv național fundamental, iar rezistența curajoasă a Ucrainei în fața invaziei rusești a oferit o fereastră de oportunitate în această privință.
12. Îngrijorarea anului
Variola maimutei, o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, cauzată de către un ortopoxvirus. Boala apare în principal în zonele cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest, dar în ultimele luni au apărut focare și în alte părți ale lumii. Simptomele includ febră, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați. În pofida unor știri alarmiste, maladia prezintă, se pare, un „risc moderat” pentru sănătatea publică. Astfel, conform datelor OMS, până la momentul actual au fost documentate peste 1 800 de cazuri de variola maimuței, fără vreun deces asociat cu focarele din țările non-endemice.
Top elaborat de Boris Nedelciuc, dermatolog, expert în medicina estetică, doctor în științe medicale, conferențiar universitar









































































