RAPORT // Libertatea presei în R. Moldova este în scădere


Mass-media din R. Moldova este parțial liberă, arată studiul „Indicele Libertății Presei”, lansat astăzi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Chiar dacă își menține poziția a II-a în lista țărilor membre ale Parteneriatului Estic (PE), R. Moldova înregistrează o scădere la nivel de punctaj. Precizăm că Indicele Libertății Presei măsoară gradul de libertate al mass-media din țările PE.
„Diferența este de 156 de puncte. Experții notează că sunt presiuni din partea politicului asupra mass-mediei. A contat mult și eșecul politicienilor de a vota proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, și avem dubii că va fi modificat toamna asta, dar și eșecul de a alege un director pentru televiziunea din Găgăuzia”, a explicat Nadine Gogu, director CJI.
Prima poziție în clasament este ocupată de Georgia, care este urmată de R. Moldova. În acest trimestru (aprilie-iunie 2014), mass-media a înregistrat progrese pe unele segmente, dar regrese pe altele, mai arată raportul.
Experții au semnalat mai multe probleme care țin de lipsa transparenței proprietății mass-media, autocenzura, monopolul statului asupra distribuirii presei scrise etc. Wicher Slagter, șeful secției politică și economie a Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, a declarat că UE pune un mare accent pe libertatea presei în țara noastră. „Acest an este foarte important, pentru că vor fi alegeri. După ce am citit raportul, putem concluziona că situația este destul de pozitivă comparativ cu alte țări din această zonă, dar sunt încă și semnale de îngrijorare, mai ales în domeniul transparenței mass-media. Sperăm că și proiectul de modificare a Codului Audiovizualului va fi curând aprobat”, a declarat oficialul european.
„În acest trimestru am avut cazuri de agresiune și arest ale jurnaliștilor, iar aceste incidente au făcut ca numărul de puncte să se reducă. O problemă importantă rămâne accesul reporterilor în Parlament, dar și limitarea accesului la alte instituții, cum sunt Cadastru sau Camera Înregistrării de Stat”, a specificat Alina Radu, directorul „Ziarului de Gardă” și unul dintre cei zece experți.
„Indicele Libertății Presei” este un studiu realizat de CJI în cadrul proiectului „Monitorizarea libertății presei în țările Parteneriatului Estic”, elaborat în baza evaluării a zece experți media independenți, cu suportul Uniunii Europene. Acesta este al cincilea indice dintr-o serie de studii care se fac trimestrial în cadrul acestui proiect.












































































