R. Moldova va participa la majorarea de capital al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei: Va plăti 1 202 459 de euro în patru tranșe, până în 2027
Republica Moldova va participa la majorarea de capital al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, după ce a fost invitată să se subscrie pentru noi certificate de participare în valoare de 4 258 000 de euro.
Rezoluția aprobată de Consiliul Guvernatorilor arată că proporția de capital vărsat pentru această majorare de capital a fost stabilită la 28,24% din capitalul subscris, ceea ce înseamnă că R. Moldova va vărsa un capital de 1 202 459 de euro.
Un proiect de lege votat astăzi în prima lectură de către deputați, capitalul vărsat urmează a fi achitat în patru tranșe egale, în perioada anilor 2025 - 2027. Mijloacele financiare necesare urmează a fi planificate, în fiecare an, în legile bugetare anuale.
Potrivit autorităților de la Chișinău, participarea R. Moldova la majorarea de capital va avea drept rezultat accesul la condiții de finanțare avantajoase și creșterea vizibilității internaționale a Republicii Moldova prin contribuția la consolidarea imaginii și vizibilității statului pe plan internațional. De asemenea, se urmărește accentuarea angajamentului R. Moldova față de cooperarea internațională și susținerea dezvoltării durabile în regiune.
Până în prezent, în cadrul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei au fost efectuate șase majorări de capital, iar R. Moldova a participat doar la majorarea din anul 2012.
Republica Moldova este membră în cadrul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei din anul 1998. Până în prezent, statul nostru a beneficiat de împrumuturi de aproximativ 230 de milioane de euro pentru implementarea a opt proiecte. Este vorba despre construcția locuințelor sociale, modernizarea Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, construcția unui spital regional în nordul R. Moldova, procurarea de ambulanțe etc. La fel, au fost acordate granturi în valoare de 23 de milioane de euro.
De menționat că Banca acordă finanțare avantajoasă pe termen lung, cu perioada de grație de până la cinci ani și perioada de rambursare de până la 20 de ani, iar comisioane nu sunt aplicate.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”