07:14:23 24.04.2024
Stiri

R. Moldova primește opt milioane de euro din noul ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro alocat de UE persoanelor afectate de războiul din Ucraina

Actualitate 20.02.2024 15:25 Vizualizări815 Autor: Ziarul National
R. Moldova primește opt milioane de euro din noul ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro alocat de UE persoanelor afectate de războiul din Ucraina
Poză simbol


Comisia Europeană a anunțat marți, 20 februarie, că va oferi în anul curent un ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cea mai mare parte a sumei, - 75 milioane de euro - va fi alocată pentru proiecte umanitare în Ucraina, pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de primă necesitate, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală.

Celelalte opt milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare derulate în R. Moldova, care oferă asistență destinată celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de primă necesitate, protecție și sănătate.

„În ultimii doi ani, Rusia a purtat un război nedrept și nejustificat împotriva Ucrainei și a poporului său. Deși apreciez rezistența și voința de fier a poporului ucrainean, este evident că, din cauza războiului, aproape 40% dintre ucraineni depind de ajutorul umanitar. Pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane afectate de acest război și în anul 2024, UE oferă un prim ajutor umanitar în valoare de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și 8 milioane de euro pentru R. Moldova. Totodată, vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția nevoilor existente, pentru a reacționa la cele mai stringente provocări umanitare. Angajamentul UE față de poporul ucrainean este mai ferm ca niciodată”, a declarat comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič.

Estimările oficialilor europeni arată că, în prezent, aproximativ 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar după atacurile Rusiei îndreptate asupra principalelor infrastructuri energetice și civile ale Ucrainei, precum spitale, școli și rețele electrice. Din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără locuință din cauza bombardamentelor Rusiei și au nevoie de asistență și adăpost pentru a supraviețui în condiții de îngheț.

Ajutorul umanitar al UE, prezent în Ucraina din anul 2014, asigură desfășurarea acțiunilor în întreaga țară, cu accent pe zonele din regiunile din estul și sudul statului care sunt greu accesibile și care se află aproape de linia frontului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md