11:34:20 19.05.2022
Stiri

R. Moldova, în topul țărilor cu cele mai multe cereri depuse la CEDO

Social 31.01.2014 11:02 Vizualizări1736 Autor: Galina Munteanu
R. Moldova, în topul țărilor cu cele mai multe cereri depuse la CEDO


Numărul cererilor depuse de moldoveni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a crescut considerabil în ultimul an. În 2013, au fost înregistrate peste o mie de cereri, mai mult cu peste 45 la sută în comparație cu anul 2012 și reprezintă cel mai mare număr de cereri moldovenești primite vreodată de CEDO într-un an.

„Raportat la populația țării, R. Moldova se află pe locul patru din cele 47 de țări semnatare ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Creșterea atât de mare a numărului de cereri depuse poate fi explicată, în principal, prin neîncrederea în sistemul judecătoresc din R. Moldova”, a menționat directorul Centrului de Resurse juridice din R. Moldova, Vlad Gribincea.

Potrivit sursei, din 1998 până în 2013, CEDO a înregistrat circa zece mii de cereri îndreptate împotriva R. Moldova. La 1 ianuarie curent, circa o mie și jumătate dintre acestea încă așteptau să fie examinate. Până la finele anului 2013, CEDO a pronunțat 273 de hotărâri în cauzele moldovenești. După numărul de hotărâri, R. Moldova devansează Germania, Spania, Olanda sau Portugalia, țări care au aderat la CEDO cu mult înaintea R. Moldova și au o populație mult mai mare decât cea a țării noastre. „Aproape jumătate dintre dosarele pierdute la CEDO vizează tortura, neexecutarea hotărârilor judecătorești, anchetarea inadecvată a maltratărilor, detenția în condiți inumane, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile.

Până acum, R. Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri morale și materiale în sumă de peste 13 milioane de euro, dintre care doar 325 de mii de euro pentru cauzele pierdute în 2013. „Nu sunt înregistrate restanțe la acest capitol. De regulă, statul plătește în termenii indicați de Curte acești bani”, a mai spus Gribincea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md