R. Moldova, APRECIERI din partea Comisiei Europene: „În ciuda amenințărilor Rusiei la adresa democrației sale, angajamentul R. Moldova față de calea de aderare la UE a fost remarcabil”
Angajamentul R. Moldova față de calea de aderare la Uniunea Europeană (UE) a fost salutat mați, pe 8 octombrie, de către vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care a susținut un discurs în numele Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate cu privire la Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană.
„Relațiile noastre cu R. Moldova sunt la un nivel ridicat. În ciuda amenințărilor Rusiei la adresa democrației sale, angajamentul R. Moldova față de calea de aderare la Uniunea Europeană a fost remarcabil, culminând cu deschiderea negocierilor de aderare în iunie. R. Moldova trebuie să profite de acest impuls pentru a continua implementarea reformelor. Dezbaterea de astăzi ne oferă o oportunitate valoroasă de a transmite un mesaj clar: R. Moldova poate conta pe sprijinul nostru în parcursul său de reformă”, a transmis vicepreședinta Comisiei Europene în discursul susținut în plenul Parlamentului European, citată de caleaeuropeana.ro.
Comisia Europeană subliniază pericolul provocat de atacurile hibride intensificate ale Rusiei asupra democrației și stabilității R. Moldova: „Obiectivul Moscovei rămâne neschimbat: să deraieze eforturile R. Moldova de integrare în Uniunea Europeană și să împingă statul înapoi în sfera sa de influență. O parte esențială a acestei strategii este campania de dezinformare a Rusiei, care vizează în mod specific referendumul pentru a discredita politicile pro-UE ale guvernului, prezentând în mod fals o lipsă de sprijin popular pentru integrarea europeană.”
Referitor la Transnistria, Comisia Europeană susține că aderarea Republicii Moldovei la UE și conflictul din zona transnistreană sunt „două procese diferite”: „Este important să subliniem faptul că viitorul european al R. Moldova nu poate fi luat ostatic de conflictul nerezolvat. În timp ce aderarea la Uniunea Europeană și soluționarea conflictului sunt două procese diferite, trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura că întreaga populație a R. Moldova, inclusiv cea din regiunea transnistreană, beneficiază pe deplin de integrarea în Uniunea Europeană”.
Valeriu Saharneanu // La urne! Avem război de agresiune hibridă, nu alegeri
„ATAC” la adresa alegătorilor din R. Moldova: Poliția îi îndeamnă să raporteze orice tentativă de a-i corupe. SMS-ul trimis de oamenii legii tuturor cetățenilor
Inteligența artificială descoperă ceva neașteptat într-o operă pictată de Rafael