R. Moldova a mai primit 13,2 milioane de euro pentru REFORMA justiției


Uniunea Europeană a transferat R. Moldova cea de-a doua tranşă, în valoare de 13,2 milioane de euro, din totalul de 60 de milioane, oferite în cadrul Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”.
Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Justiției, Oleg Efrim, şi Ambasadorul Pirkka Tapiola, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă comune.
Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, alocarea acestor bani se datorează faptului că R. Moldova a realizat paşi concreţi pentru reformarea instituţiilor de drept. „Am reușit să realizăm o majoritate covârșitoare a precondițiilor propuse, în măsură de 88 la sută, și astfel am convins Uniunea Europeană de seriozitatea intenţiilor noastre”, a afirmat Oleg Efrim.
De asemenea, ministrul Justiției a menționat schimbările pozitive care au loc în sistemul judiciar. „Adoptarea pachetului de legi anticorupție, la sfârșitul anului trecut, dă deja rezultate vizibile. Avem mai mulți magistrați cercetați penal pentru acte de corupție, doi chiar au fost condamnați, la șapte și, respectiv, opt ani de închisoare. De la intrarea în vigoare a legii privind testarea integrității profesionale, doi judecători au informat Centrul Național Anticorupție că li s-a propus mită. Din 2010 până în prezent, peste 140 de magistrați din totalul de 420 au plecat din sistem, iar în locul lor au venit judecători tineri și bine instruiți”, a mai spus ministrul Justiției.
La rândul său, Pirkka Tapiola a menționat că Uniunea Europeană va continua să susţină reformele din R. Moldova. „Uniunea Europeană oferă R. Moldova un sprijin fără precedent pentru reforma în justiţie. Reformele implementate au nevoie de timp pentru a da roadele care vor fi simțite de către cetățenii Moldovei. Încurajăm R. Moldova să intensifice lupta împotriva corupției în sectorul justiției și să implementeze reforma Procuraturii, aceste domenii fiind prioritare conform Agendei de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova”, a menționat Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.
Oficialul european a adăugat că „celelalte două tranşe în cadrul suportului financiar european de 60 de milioane de euro vor fi acordate până în anul 2016, în funcție de amploarea reformelor și implementarea obiectivelor prevăzute în Matricea de Politici”.
Pentru ca Republica Moldova să beneficieze în continuare de suportul bugetar din partea Uniunii Europene, este nevoie ca în următorul an să respecte mai multe condiţionalităţi legate de reformarea sistemului judiciar.
Prima tranşă din suportul bugetar, în valoare de 15 milioane de euro, a fost transferată de Uniunea Europeană R. Moldova în noiembrie 2013, anul lansării Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”.
Acordul de finanțare, în valoare de 60 de milioane de euro, a fost semnat de către Guvernul R. Moldova și UE în iunie 2013, la Bruxelles. Programul de asistență are drept obiectiv principal suportul reformei justiției din ţara noastră, care este esențială în procesul de implementare a Agendei de Asociere R. Moldova-Uniunea Europeană și de aprofundare a asocierii politice și economice, precum și în susținerea parcursului european al R. Moldova.











































































