04:14:20 11.04.2021
 
Stiri

PSRM, noi acuzații la adresa Maiei Sandu, după ce șeful statului a anunțat MAREA CURĂȚENIE în sistemul de justiție și cel al procuraturii: „Aceste întâlniri secrete provoacă multe întrebări, e o ingerință în activitatea instanțelor judecătorești”

Actualitate 09.02.2021 13:34 Vizualizări743 Autor: Ziarul National
PSRM, noi acuzații la adresa Maiei Sandu, după ce șeful statului a anunțat MAREA CURĂȚENIE în sistemul de justiție și cel al procuraturii: „Aceste întâlniri secrete provoacă multe întrebări, e o ingerință în activitatea instanțelor judecătorești” Captură


Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) susțin că președintele Maia Sandu ar fi avut întâlniri secrete cu unii judecători, iar asta ar însemna o imixtiune în activitatea instanșelor judecătorești. Declarația a fost făcută astăzi de socialistul Vasile Bolea, la o zi după ce șeful statului a anunțat că urmează marea curățenie în sistemul de justiției și cel al procuraturii.

Potrivit lui Bolea, președintele Maia Sandu și-ar fi depășit atribuțiile constituționale prin „convocarea secretă” la Președinție a unui grup de magistrați din R. Moldova. „Catalogăm acest lucru ca pe o încercare de ingerință în activitatea instanțelor judecătorești. Dacă doamna președinte consideră că urmează să întreprindă măsuri în vederea impulsionării reformei în justiție, atunci considerăm că aceste întâlniri urmează să le facă cu Consiliul Superior al Magistraturii, care este o instituție de administrate a treburilor instanțelor judecătorești, dar nu cu unii judecători. Probabil, dumneaei considerând că sunt oameni buni”, a declarat Bolea, în cadrul unui briefing de presă la Parlament.

În același context, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități susține că „adunarea de taină este contrară Constituției, dar și Strategiei de reformare a sectorului justiției, adoptată de Parlament la sfârșitul anului trecut și elaborată împreună cu experții internaționali”.

Citește și: Maia Sandu anunță MAREA CURĂȚENIE în sistemul judecătoresc și cel al PROCURATURII: „O să discut transparent și clar, nu așa cum a făcut-o predecesorul meu și Plahotniuc. Ei aveau discuții pe dosare concrete și dădeau instrucțiuni…”

„Întâlnirile la un ceai sau cafea cu unii judecători sunt o acțiune care este în detrimentul Constituției, care consfințește separarea puterilor în stat. Aceste întâlniri secrete provoacă multe întrebări. Este un eveniment care trebuie să fie mediatizat. De fiecare dată când jurnaliștii încercau să pună întrebări de concretizare, Președinția a tăcut”, a adăugat Vasile Bolea.

Astfel, socialiștii au adresat o interpelare Președinției, prin care solicită răspunsul la mai multe întrebări: care a fost scopul și agenda întrunirii cu grupul de magistrați la Președinție, cine a participat, de ce anime acești judecători au fost invitați, ce subiecte au fost supuse discuției, cine sunt angajații Administrației Prezidențiale care au participat la întâlnire, de ce nu a fost făcută publică această întrevedere, vor mai urma astfel de ședințe cu judecătorii.

În acest sens, deputatul Grigore Novac crede că Maia Sandu ar fi pus presiune pe judecători. „Înțelegem care a fost scopul acestei întâlniri. Bănuim că este pusă o presiune pe judecători. Maia Sandu, pe timpul când era prim-ministru, a avut o tentativă să-și supună Procuratura prin asumare de răspundere, care ulterior a fost declarată ilegală de Curtea Constituțională și criticată destul de dur de partenerii externi”, a conchis Novac.

De menționat că Maia Sandu a infirmat ieri zvonurile promovate de socialiști, potrivit cărora dânsa ar fi avut întâlniri cu reprezentanții sistemului judecătoresc, cărora le-ar fi dat indicații. În același timp, șeful statului nu a ascuns că își dorește o întâlnire cu membrii CSM, pentru a-i informa despre faptul că nu s-a făcut nimic pentru curățarea sistemului, deși instituția a avut timp berechet pentru acest lucru. Astfel, unica soluție pentru curățarea sistemului judecătoresc și cel al procuraturii este o evaluare externă, cu reprezentanți din afara R. Moldova, spune Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Tarnacop 09.02.2021 14:27

Ar fi bine sa capatam imunitate la toate porcariile la care vor decurge agentii de influenta ( si cei cu acte) al FSBlui rusesc si filiala sa DodoPlahoSorista din Moldova. Miza nu este doar posibilitatea de a fura - LIBERTATEA multor din ei este in pericol.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md