22:47:08 28.03.2024
Stiri

„Promo-LEX”: „Guvernul Republicii Moldova nu face nimic pentru a preveni cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”

Actualitate 08.12.2022 12:07 Vizualizări1173 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX”: „Guvernul Republicii Moldova nu face nimic pentru a preveni cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană” Promo-LEX


Regiunea transnistreană rămâne în continuare un teritoriu închis și izolat, chiar dacă la nivel „oficial” nu a avut o poziție de susținere a invaziei Rusiei în Ucraina. Totuși, prin faptul că acest regim ilegal condamnă persoanele care critică invazia rusă, este evidentă o atitudine pro-război şi pro-agresiune, a declarat astăzi de Pavel Cazacu, avocat al Asociației „Promo-LEX”, în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului „Drepturile omului în regiunea transnistreană în anul 2022”.

Unul dintre cele mai recente cazuri este condamnarea ilegală, la trei ani și șase luni privațiune de libertate, a lui Victor Pleșcanov, un activist civic din stânga Nistrului, pentru că a criticat deschis invazia Rusiei în Ucraina. În contextul înrăutățirii situației medicale și în lipsa unor evoluții pozitive, în cel mai scurt timp, Asociația „Promo-LEX” va expedia o plângere la CtEDO.

Vadim Vieru, director de program la „Promo-LEX”, a afirmat că autoritățile de la Chișinău nu întreprind pași suficienți pentru a schimba situația, iar „lipsă de acțiune este o greblă pe care călcăm de la an la an şi care denotă o lipsă de viziune a Guvernului pentru impunerea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană”.

„Tot ce se întâmplă acum în regiunea transnistreană pe segmentul drepturilor omului sub aspectul acțiunilor Guvernului, dar și Parlamentului este mai mult un comportament reactiv, în sensul că se reacționează la situații care deja se întâmplă, iar elementul preventiv practic lipsește. Guvernul Republicii Moldova nu face nimic pentru a preveni, poate e prea tare spus, dar nu face nimic pentru a preveni cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. De asemenea, vreau să menționez că, pe lângă această situație de a nu face nimic, mai sunt și subiecte asupra cărora CtEDO deja s-a expus. Or, acestea sunt scoase în vizor de așa-numitele autorități de la Tiraspol când au nevoie de unele cedări din partea Guvernului de la Chișinău. Şi aici mă refer la „dosarul fermierilor” (cărora regimul separatist le îngrădește accesul la terenurile lor de după traseul Râbnița-Tiraspol n.r.). Va veni primăvara şi o să vedeţi cum această situaţie va fi reactivată. Sau şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și multe alte situaţii care sunt utilizate de așa-zisa administraţie de la Tiraspol pentru a obţine anumite cedări de la autorităţile constituţionale. Este suficient să urmărim organigrama Biroului de Reintegrare din cadrul Guvernului pentru a vedea care sunt persoanele implicate în toate procesele ce ţin de regiunea transnistreană. Şi atunci o să ne dăm seama care sunt priorităţile Guvernului în legătură cu această situaţie şi îmi pare rău să spun că Guvernul, având în vedere multe care s-au întâmplat în zonă, rămâne un finanţator al abuzurilor de drepturi ale omului în regiunea transnistreană. Asta ca să nu folosesc termeni politici de felul „finanţatori ai separatismului” ş.a.”, a punctat Vadim Vieru.

Potrivit reprezentantului „Promo-LEX”, atitudinea Guvernului rămâne „neînțeleasă”, mai ales când este vorba de drepturile omului şi despre destine concrete ale oamenilor din regiunea transnistreană.

„Ca soluţie, despre care vorbim demult şi am transmis un mesaj în acest sens şi Guvernului, am propus să fie fortificată structura Biroului de Reintegrare, precum şi capacităţile instituţiilor de drept. Guvernul de la Chişinău este foarte uşor şantajabil şi este suficient să vedem de câte ori a cedat. A cedat chiar în faţa unor cerinţe formulate foarte obraznic de administraţia de la Tiraspol”, a adăugat Vadim Vieru.

Consecințele invaziei militare ruse în Ucraina, impunitatea, lipsa mecanismelor eficiente de apărare a drepturilor omului și persecutarea activismului civic sunt doar câteva aspecte identificate de Asociația „Promo-LEX” în domeniul respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pe parcursul anului 2022.

Potrivit raportului, administrația de facto continuă să ignore constatările CtEDO, să restricționeze accesul unor categorii relevante de specialiști în regiune, să persecute locuitorii acesteia, dar și să beneficieze de impunitate pentru abuzuri, acesta fiind rezultatul inconsecvenței și al lipsei de substanță în politicile de reintegrare din ultimii 30 de ani.

Cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului a fost interdicția de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale.

Printre alte situații reprezentative se numără și cazurile lui Nicolae Garmaș, condamnat la Tiraspol pentru că a reclamat, la nivel local, faptele de tortură în privința sa, comise repetat de reprezentanții „miliției” locale, dar și cazul lui Vadim Pogorlețchi, un alt activist civic din stânga Nistrului, care, în repetate rânduri a criticat administrația de facto. Acesta este învinuit de o presupusă „trădare de patrie”, iar situația sa este în continuare una incertă. Acțiuni date au un caracter premeditat, cu scopul de a descuraja libera exprimare și opiniile critice la adresa exponenților regimului ilegal sau a celor care controlează acest teritoriu și influențează negativ soarta locuitorilor.

Experții mai subliniază că, după excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei și nu mai este parte a CEDO, precum și din cauza refuzului autorităților ruse de a executa hotărârile CtEDO, sunt necesare noi platforme de dialog, care să garanteze respectarea drepturilor omului.

Drept urmare, Asociația „Promo-LEX” recomandă autorităților constituționale obținerea garanțiilor și a accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști, dezvoltarea capacităților Biroului Politici de Reintegrare și ale Oficiului Avocatului Poporului de implicare, gestionare și rezolvare a problemelor persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate în regiune, dar și asigurarea protecției și reabilitarea victimelor încălcărilor drepturilor omului, care sunt supuse represiunilor din partea administrației de facto, dar și urmărirea penală eficientă a persoanelor care comit infracțiuni împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md