17:49:15 17.05.2022
Stiri

Proiect de 4,35 de milioane de euro, IMPLEMENTAT la Edineț cu ajutorul Primăriei Alba Iulia din România: Investiții în transportul și iluminatul public, gestionare eficientă a deșeurilor și resurselor de apă, precum și modernizarea școlilor

Actualitate 14.01.2022 15:42 Vizualizări1467 Autor: Ziarul National
Proiect de 4,35 de milioane de euro, IMPLEMENTAT la Edineț cu ajutorul Primăriei Alba Iulia din România: Investiții în transportul și iluminatul public, gestionare eficientă a deșeurilor și resurselor de apă, precum și modernizarea școlilor


Municipiul Edineț de la nordul R. Moldova urmează a fi modernizat în următorii patru ani grație unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană și implementat cu sprijinul Primăriei Alba Iulia din România.

Potrivit primarului de Edineț, Constantin Cojocari, proiectul „Edineț - oraș cu perspectivă de viitor” este în primul an de implementare și prevede investiții în domeniul transportului public, gestionării eficiente a deșeurilor și resurselor de apă, extinderea iluminatului public.

De asemenea, în cel puțin trei cartiere din localitate vor fi implementate proiecte de îmbunătățire a condițiilor de trai prin aplicarea soluțiilor inteligente, iar câteva instituții de învățământ vor fi modernizate.

Constantin Cojocaru a anunțat astăzi, în cadrul unei ședințe cu primarii din raion, primari din România și cu premierul Natalia Gavriliță, că bugetul proiectului „Edineț - oraș cu perspectivă de viitor” este de 4,35 de milioane de euro, dintre care 4,14 milioane de euro reprezintă o subvenţie din partea UE, iar 218,7 mii de euro - contribuţia partenerilor de implementare.

Primarii din orașele românești Alba Iulia și Piatra Neamț, invitați la eveniment, au povestit despre prieteniile legate între orașele de pe ambele maluri ale Prutului.

„Oamenii locului pot face minuni, administrațiile locale de succes fac diferența și, punând pe harta Moldovei astfel de puncte de succes, putem garanta o dezvoltare durabilă în localitățile noastre”, a declarat primarul orașului Alba Iulia, Gabi Pleșa.

„Apreciez foarte mult potențialul pe care îl au proiectele transfrontaliere și felicit primăria Edineț pentru acest proiect. Știu că mai multe localități nu au capacitatea să cofinanțeze astfel de proiecte și anume de aceea Fondul de Dezvoltare Regională și Locală va include un component de cofinanțare pentru proiectele externe”, a menționat prim-ministra Natalia Gavrilița.Potrivit șefei Guvernului, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală are un buget de peste 800 de milioane de lei pentru anul 2022, iar la ultima ședință de Guvern a fost aprobat documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024, care include finanțări pentru mai multe proiecte din raionul Edineț și or. Cupcini. Anual, aproximativ 300 de milioane de lei vor fi investite pentru dezvoltarea regională, iar alte 500 de milioane de lei - pentru finanțarea proiectelor locale.

„Suntem cetățenii unei republici și toți avem aceleași probleme - salubritatea, alimentarea cu apă potabilă, sisteme de canalizare. Conceptul de „Sat european” înseamnă investiții în localități și crearea locurilor de muncă, prin care vom putea opri fluxul de emigrare și vom putea crea condiții bune de trai aici, la noi acasă. Provocarea noastră comună este să ne gândim ce putem face pentru a absorbi eficient finanțările. Mesajul meu pentru primari este - haideți să lucrăm împreună pentru ca să pregătim documentația tehnică, să implicăm eficient sectorul privat în implementarea proiectelor bine gândite”, a fost îndemnul prim-ministrului Natalia Gavriliță către primarii raionului Edineț.

Un comunicat de presă al Guvernului precizează că, în cadrul ședinței cu șefa Cabinetului de miniștri, primarii au abordat probleme precum utilizarea fondurilor pentru reparația drumurilor, salarizarea în sectorul public, regimul juridic al iazurilor, închiderea gospodăriilor țărănești inactive, evaluarea funciară etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md