21:20:30 01.06.2023
Stiri

Prognoze SUMBRE pentru R. Moldova, după ce Rusia și-a luat angajamentul să ofere Chișinăului 500 de milioane de dolari: „Începe o nouă COLONIZARE rusă. Este un act de CORUPERE pentru perpetuarea prezenței MILITARE ruse”

Politică 21.11.2019 13:19 Vizualizări4195 Autor: Ziarul National
Prognoze SUMBRE pentru R. Moldova, după ce Rusia și-a luat angajamentul să ofere Chișinăului 500 de milioane de dolari: „Începe o nouă COLONIZARE rusă. Este un act de CORUPERE pentru perpetuarea prezenței MILITARE ruse”


Creditul de 500 de milioane de dolari promis de Rusia ar putea presupune costuri enorme pentru R. Moldova, inclusiv perpetuarea prezenței militare ruse în Transnistria pentru mulți ani înainte. De această părere este analistul politic Petru Bogatu.

„Începe noua colonizare rusă. Așa-zisul credit de 500 milioane de dolari promis de Moscova este un act de corupere a actualei guvernări de la Chișinău, pentru perpetuarea prezenței militare ruse și o nouă colonizare a Basarabiei”, presupune acesta.

CITIȚI și Transformarea R. Moldova „în ȘANTIER” se amână până la prezidențiale? Banii din Rusia, anunțați de Chicu și Dodon, abia la stadiul de „acord principial”

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că acest împrumut trebuie privind cu precauție, deoarece Rusia dă bani doar în scopuri politice și geopolitice. „Rusia, dacă dă ceva, dă cu un anumit scop politic ori geopolitic. Care sunt aceste scopuri? Ce vom plăti? Cu ce vom plăti? Cu federalizarea R. Moldova sau cu rămânerea trupelor ruse aici? Trebuie să știm care sunt costurile politice, să ne spună Chicu și Dodon care vor fi costurile acestui împrumut”, a spus analistul pentru deschide.md.

Negru avertizează că aceasta poate fi doar o mișcare propagandistică în stil rusesc. „Poate să fie doar o mișcare propagandistică, s-a mai întâmplat că Rusia a mai promis aceste 500 de milioane, dacă nu mă înșel prin 2010. Îmi pare o mișcare propagandistică, pentru că poate fi legată de schimbarea guvernării de la Chișinău, legată de faptul că Dodon și PSRM au acaparat toate pârghiile puterii și de impresia care vrea să o producă Rusia de salvator al R. Moldova”, afirmă Negru.

Totodată, sursa citată nu exclude că acești bani, în cazul în care vor veni în R. Moldova, pot fi folosiți pentru promovarea imaginii lui Dodon și PSRM în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare anticipate. „Cu siguranță, având 500 de milioane de euro la dispoziție, poți face multe în campania electorală. Poți impresiona cetățenii Republicii Moldova. Repet, acest împrumut trebuie privind foarte pragmatic și atent, ca să fie un împrumut, nu o modalitate de ingerință în situația internă Republica Moldova și pe care să o plătească generațiile viitoare. Adică, tot din contul nostru Rusia să-și facă interesele ei în R. Moldova”, a opinat analistul.

Și Dionis Cenușă este de părere că acest credit poate avea costuri politice mari pentru R. Moldova, dat fiind faptul că Rusia niciodată nu oferă nimic pe gratis.

„Chișinăul vrea să se împrumute de la Rusia - 500 milioane de dolari, după ce până acum creditele veneau din Occident. Nicio condiționalitate nu este invocată, iar cerințele pentru obținerea creditului rusesc nu sunt clare (atragerea companiilor rusești în achizițiile de servicii etc.). Este deocamdată cert faptul că niciun fel de reformă nu va fi invocată de partea rusă. Dar Rusia nu oferă credite care să nu conțină costuri politice”, atenționează Cenușă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md