Prognoze PESIMISTE de la Banca Mondială. Care va fi creșterea economică a R. Moldova în 2016


Instabilitatea la nivel regional, deprecierea monedei naționale și criza din sectorul bancar sunt factorii care au adus regrese considerabile în economia R. Moldova în anul curent, care vor fi resimțite și în anul 2016. Experții Băncii Mondiale prognozează o creștere economică în anul viitor de numai 0,5% din Produsul Intern Brut.
Principalul motor al creșterii economice vor fi exporturile datorită reorientării comerțului către Uniunea Europeană și datorită ajustării ratelor de schimb față de principalele valute: dolar și euro.
„Moldova are posibilități limitate pentru a face față șocurilor pentru că au scăzut rezervele. Există această instabilitate la nivel regional. Rusia, Ucraina și Belarus au probleme economice, dar R. Moldova este într-o poziție favorabilă în comparație cu alte state din regiune”, a precizat Ruslan Piontkivsky, expert al Băncii Mondiale.
Economistul Marcel Chistruga a prezentat o totalizare pentru anul curent. Acesta a punctat că PIB-ul a avut o creștere peste așteptări, dar oricum a fost mai mică decât în anul 2014.
„Creșterea economică a fost de 3,6% din PIB . Exporturile nete au contribuit cel mai mult, iar deprecierea leului a comprimat importurile. Leul a pierdut o pătrime din valoarea sa față de dolar în comparație cu anul precedent. Consumul a scăzut din cauza remitențelor, care au fost mai mici 27%. Inflația la sfârșitul lunii septembrie a ajuns la 12,6%, iar Banca Națională a Moldovei a fost nevoită să înăsprească în continuu politica monetară”, a enumerat economistul.
Chistruga a precizat că datoria externă a R. Moldova a ajuns la 90% din PIB, adică la 6,4 miliarde de dolari. În cifre, datoria este mai mică față de anul trecut, dar din cauza cursului de schimb valutar aceasta se cifrează la 90 la sută din PIB.
Vorbind despre politica monetară adoptată de BNM, experții Băncii Mondiale au spus că aceasta are la bază termeni obiectivi și a condus la micșorarea presiunilor inflației.
„Dacă BNM era pasivă, valoarea inflației avea să fie peste 20% și nu 13% cum este în prezent”, a adăugat Ruslan Piontkivsky.









































































