16:36:45 18.05.2024
Stiri

Procurorul-șef al raionului Hâncești, Maxim Gropa, ar fi fost REȚINUT: Al cui naș este și când a fost avansat în funcție

Actualitate 16.02.2022 09:37 Vizualizări3379 Autor: Ziarul National
Procurorul-șef al raionului Hâncești, Maxim Gropa, ar fi fost REȚINUT: Al cui naș este și când a fost avansat în funcție


Maxim Gropa, procurorul-șef al raionului Hâncești, ar fi fost reținut în dimineața zilei de astăzi de către procurorii anticorupție pentru îmbogățire ilicită.

Deschide.md scrie că în aceste momente au loc percheziții la Hâncești.

Maxim Gropa a fost numit în funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Hâncești în august 2021, pentru un mandat de 5 ani, după ce procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, l-a numit interimar în aceeași funcție.

Anterior, anticorupție.md a scris că Maxim Gropa este nașul de cununie al fostului procurorul general adjunct, Mircea Roșioru, care a plecat de la Procuratură în octombrie 2021, la scurt timp după ce s-au început problemele lui Stoianoglo.

Maxim Gropa a fost, până în aprilie 2021, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, începând cu 1 august 2016. Până la reformarea Procuraturii, a fost procuror în Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit portalului Anticorupție, Gropa a ajuns în atenția presei cu dosarul pornit pe numele autorității criminale Vladimir Moscalciuc, alias Makena, finalizat în 2012 cu condamnarea la ani grei ai lui Moscalciuc și încă a cinci complici din gruparea sa. În acest dosar au fost puși sub învinuire și 15 angajați din sistemul penitenciar. Ana Ursachi, avocata unor persoane implicate în dosar, nota că acuzarea celor 15 angajați din cadrul DIP era de fapt o răzbunare personală a procurorului Maxim Gropa, care nu era coordonată cu conducerea superioară a Procuraturii Generale.

În 2013, Maxim Gropa a intentat un alt dosar penal pe numele lui Moscalciuc și a membrilor grupării sale pentru șantaj și maltratarea deținuților. Dosarul se află de mai bine de cinci ani în instanța de fond. Martorii, majoritatea deținuți, refuză să facă declarații în instanță pe motiv că procurorii nu le-au garantat protecție.

Maxim Gropa i-a fost concurent lui Alexandr Stoianoglo în concursul pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de procuror general din toamna anului 2019, dar a acumulat un număr mic de puncte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md